Udland

Sydsudan erklærer sig selvstændigt

Verden fik et nyt land, da Syd-Sudan lørdag tog det sidste skridt i dets løsrivelse og erklærede selvstændighed for Republikken Syd-Sudan ved en stor ceremoni i hovedstaden Juba.

"Vi, de demokratisk valgte repræsentanter for befolkningen, erklærer hermed Syd-Sudan for en uafhængig og suveræn stat," erklærede parlamentsformanden James Wani Igga.

Han læste den formelle uafhængighedserklæring højt foran en jublende menneskemængde og en lang række repræsentanter for andre lande.

Vil være tro

Derefter blev Salva Kiir taget i ed som præsident for landets nyeste nation.

"Jeg sværger hermed ved Den Almægtige Gud, at jeg som præsident for Sydsudan vil være tro mod republikken," hed det i edsaflæggelsen fra Kiir.

Sudans præsident var gæst

Sudans præsident, Omar al-Bashir, ankom tidligere lørdag til Juba for at deltage i fejringen af den nye stats selvstændighed.

Han blev modtaget af Salva Kiir, der tog imod sin gæst i lufthavnen, hvilket blev transmitteret direkte i nationalt tv.

Al-Bashir, som er Sydsudans tidligere fjende under borgerkrigen, er eftersøgt for krigsforbrydelser af Den Internationale Straffedomstol.

Han risikerer dog intet ved at være i Sydsudan, hvor en række ledere fra andre lande, samt FN's generalsekretær Ban Ki-moon, deltager i lørdagens officielle festligheder.

Frygter ny uro

Mange iagttagere frygter, at dagen blot markerer begyndelsen på en ny periode med usikkerhed og flere konflikter mellem to svage stater.

Stridigheder om grænsen og konflikter omkring olieindtægter skaber store spændinger mellem det muslimske nord -og det overvejende kristne syd.

Men bekymringerne for fremtiden var ikke at spore under festlighederne lørdag. Tusindvis af mennesker dansede i gaderne natten forud for den officielle uafhængighedsceremoni.

Sydsudans uafhængighed kommer præcis seks måneder efter en folkeafstemning om løsrivelsen fra den nordlige del af Sudan.