Udland

Syv klar til kamp mod Obama

I USA er republikanernes indbyrdes kamp forud for præsidentvalget nu skudt i gang. Det skete i nat da syv republikanere stillede op til tv-duel om både økonomi og arbejdsløshed og i særdeleshed republikanernes utilfredshed med præsident Barack Obama.

De syv kandidater gik i kødet på præsidentens håndtering af udenrigspolitikken og den vanskelige økonomiske situation i USA.

"Når 14 millioner amerikanere står uden arbejde, så har vi brug for en ny præsident for at få afsluttet Obama-depressionen," sagde Newt Gingrich, som er tidligere leder for Republikanerne i Repræsentanternes Hus.

"Obama har svigtet"

Mitt Romney er den bedst placerede republikanske kandidat i meningsmålingerne. Han slår fast, at Obama har svigtet på et tidspunkt, hvor amerikanerne stolede på, at præsidenten ville skabe arbejdspladser og få gang i økonomien.

"Hvorfor tager præsidenten ikke styringen? Han styrer ikke på at få budgettet til at balancere, han styrer ikke, når det drejer sig om at skabe arbejdspladser. Han har svigtet det amerikanske folk mht. jobskabelse og i at nedskalere offentlige udgifter. Hvem som helst på denne scene ville være en bedre præsident end Obama," konstaterede Romney.

"Obama har svigtet den amerikanske befolkning, og derfor bliver han ikke genvalgt," tilføjede republikaneren.

Kvinde populær i tea party

Det kvindelige kongresmedlem Michele Bachmann, som er populær i den konservative tea party-bevægelse, benyttede lejligheden til officielt at erklære sit kandidatur til præsidentvalget i 2012. Også hun langede hårdt ud efter demokraten Obama.

"Præsident Obama har fejlet som leder," lød anklagen fra den eneste kvindelige deltager i den politiske duel.

Fra Tim Pawlenty, tidligere guvernør i Minnesota, lød følgende svada:

"Præsidenten er afvisende. Han ser Amerika som et land lig andre lande rundt omkring i verden. Vi er ikke som Portugal, og vi er ikke som Argentina. Og ideen om, at vi ikke kan have fem procents vækst i Amerika, er pladder."

Tidligere vicepræsidentkandidat Sarah Palin, som også er vældig populær i Tea Party-kredse, deltog ikke i tv-debatten, der fandt sted i delstaten New Hampshire og var arrangeret af tv-stationen CNN. Palin har endnu ikke gjort det klart, om hun stiller op til præsidentvalget, der finder sted i november 2012.

Her er de syv kandidater:

Mitt Romneyer en 64-årig forretningsmand og politiker - og han var guvernør nummer 70 i Massachusetts fra 2003 til 2007.

I løbet af Romneys kampagne er det kommet frem, at han har en formue på mellem 190 millioner og 250 millioner dollars - hvilket svarer til et sted mellem knap en milliard danske kroner og 1,28 milliarder.

Mens Romney var guvernør i Massachusetts, fik han indført obligatorisk helseforsikring for alle.

Massachusetts var den første amerikanske stat som indførte sådan en ordning.

Michele Marie Bachmanner 55 år gammel, og hun er medlem af den ene halvdel af USA's føderale lovgivende forsamling, Repræsentanternes Hus.

Hun støtter Tea Party-bevægelsen, som ønsker en reduktion af de offentlige udgifter, i en vis grad er modstander af beskatning, vil nedbringe den nationale gæld og det føderale budgetunderskud og som tilslutter sig en konservativ fortolkning af USA's forfatning.

Michele Marie Bachmann har en juridisk eksamen og har arbejdet som skatteadvokat - derudover har hun i sine kampagner blandt andet lagt vægt på, at hun har været plejemor for 23 teenagere.

Newton "Newt" Leroy Gingricher en 68-årig historieuddannet politiker, som i 11 perioder har siddet i Kongressen for det sydlige Georgia - første gang, han blev valgt ind var i 1978.

Fra 1995 til 1999 var han formand for Repræsentanternes Hus.

Han har været en magtfuld opposition til demokraten Bill Clinton, da Clinton var præsident, og sørgede for, at der blev ført en mere konservativ politik.

Efter 1999 har Ginrich haft en karriere som politisk konsulent og analytiker - og han er forfatter til 23 bøger.

Det har været fremme, at Ginrich ikke kunne udfordre Obama, efter mindst 16 af hans rådgivere og kampagnechefer er udvandret i vrede fra kampagnestaben.

De var blandt andet rasende over at han på et tidspunkt - hvor der var behov for at han stod frem og viste sig som en troværdig kandidat - i stedet tog på en to-ugers krydstogtferie til Grækenland med sin kone.

75-årige Ron Pauler uddannet læge, han har blandt andet arbejdet som fødselslæge og har taget mod mere end 4000 spædbørn.

Han har en plads i Kongressen for Texas, og har to gange før forsøgt at få en plads i Det Hvide Hus som landets præsident - nemlig ved præsidentvalget i 1988 og 2008.

Ron Paul har stemt mod Irakkrigen, og han sagde ved sidste præsidentkampagne, at han ville nedlæge FBI, CIA og det amerikanske skattevæsen.

Politikeren, som er den ældste af kandidaterne, støtter principperne i Uafhængighedserklæringen, og med baggrund heri mener han, at alle våbenrestriktioner skal fjernes.

Tim Pawlentyer en 50-årig tidligere guvernør for Minnesota, som han ledede fra 2003 til 2011.

Før det sad han ti år i Repræsentanternes Hus.

Pawlenty fik som guvernør fjernet Minnesota budgetunderskud ved hjælp af nedskæringer og lån. Han skar blandt andet i sundhedsudgifterne.

Som guvernør underskrev han herudover en lov, som kræver, at der i 2013 skal være mindst 20 procent ethanol i benzin.

Allerede i 2005 var der rygter om, at Tim Pawlenty ville gå efter præsidentposten - men først nu stiller han op som mulig kandidat for republikanerne.

53-årige Rick Santorumer tidligere medlem af først Repræsentanternes Hus og derefter Senatet, hvor han sad fra 1995 til 2007.

Han er blandt andet kendt for sine meget stærke holdninger for Irakkrigen og mod specielle rettigheder til homoseksuelle.

Herman Cainer en 65-årig politiker, forretningsmand, klummeskribent og radiovært.

Han bor i Atlanta, hvor han også fungerer som prædikant i en baptistkirke.

Herman Cain forsøgte i 2004 at få en plads i Senatet, men han blev slået af Johnny Isakson.

Han har i februar udtalt sig kritisk over for muslimer, og sagde blandt andet, at han ikke ville følge sig tryg ved at udpege en muslim til eksempelvis dommer. Det har han mødt en del kritik for.