Udland

Grækenland: Tåregas mod strejkende

Det går hårdt for sig i den græske hovedstad Athen i dag, hvor titusinder er på gaden for igen at demonstrere mod en genopretningsplan, der skal bringe landet ud af den værste økonomiske krise i mands minde.

Mindst 10 personer er såret under sammenstød mellem politi og flere end 30.000 demonstranter. Størstedelen af de strejkende samledes i Athens cen-trum til protester, der er arrangeret af flere store fagforeninger. General-strejken har bl.a. lukket statslige institutioner og skabt forstyrrelser i skibs-, tog- og flytrafikken.

"Vi strejker for at vise vores vrede og modstand mod den politik, som føres, og mod de nye indgreb mod arbejdere og arbejde. I stedet for at gå efter de velhavende," siger Stathis Anestis fra det græske LO.

Fagforeningerne mener, at en genopretningsplan, som er godkendt af EU og Den Internationale Valutafond (IMF) i forbindelse med store lån til Athen, har forværret situationen for millioner af grækere.

"Her et år efter står vi endnu værre," siger Anestis og henviser til store stigninger i ledighed, faldende lønninger og faldende forhåbninger til fremtiden.

EU-Kommissionen forbereder at sende ny økonomisk hjælp til det kriseramte Grækenland, og eksperter og økonomer fra EU og IMF er i Athen for at se nærmere på de græske finanser.

Det sker et år efter, at eurolandene gav grønt lys til en hjælpepakke på 110 milliarder euro til Grækenland. Enhver ny milliardhjælp til landet skal først og fremmest komme fra Tyskland.

Hjælpepakken til Grækenland var for et år siden startskuddet på en dominolignende gældskrise i eurozonen, som også har tvunget Irland og Portugal til at søge milliardlån hos de øvrige eurolande og EU.