Udland

Er Osama bin Laden virkelig død?

Det pibler nu frem med konspirationsteorier, efter USA's præsident, Barack Obama, i går morges dansk tid meddelte, at Osama bin Laden var blevet dræbt. På forskellige debatfora diskuterer folk oplysningernes rigtighed, og der er derudover blevet etableret et hav af grupper på Facebook med titler som "Er Osama bin Laden virkelig død?"

Konspirationsteorierne er især blevet sat i gang, fordi de amerikanske myndigheder endnu ikke har offentliggjort et billede af den dræbte Osama bin Laden, og fordi han, ifølge de amerikanske myndigheder, allerede er blevet begravet til søs.

"Ved ikke hvorfor, men har virkelig svært ved at tro på det, bare fordi den Amerikanske regering siger det. Det er ikke fordi det er den mest troværdige regering i verden. Nyheden kom også meget belejligt for Obama, både mht. fødselsattesten, da der begyndte at være lidt snak om en forfalskning med hjælp fra CIA, men også mht. genvalg og hans upopularitet,"skiver en bruger på en dansk hjemmeside.

"Min første fornemmelse, da jeg så det på News, var at vi langt fra fik hele sandheden at vide. Vi har jo kun USA's regerings ord på hans død og på deres påståede DNA testning. Også bliver det da heller ikke mindre mistænkeligt af, at de begraver ham til havs (Et sted, hvor man ikke kan fremskaffe liget igen til en eventuel fremtidig obduktion og efterforskning) og at de har så travlt med at skille sig af med det. Men jeg er nok også mere konspirations typen, hvilket jeg gerne indrømme,"skriver brugeren videre.

Hvor er billedet og videoen?

Kort tid efter Barack Obama kom med sin meddelelse i går, sendte Reuters et foto ud, der viste Osama bin Ladens ansigt med svære læsioner omkring øjnene og blod i panden. Billedet nåede at gå kloden rundt, før det blev trukket tilbage, fordi det viste sig at være falsk. Den historie har bidraget yderligere til konspirationsteorierne om, hvad der er foregået.

En bruger, der kalder sig Aaron, spørger på et engelsksproget debat-site:

"Er Osama bin Laden virkelig død, hvorfor kan vi ikke se et billede eller en video af hans død"

De amerikanske myndigheder forsøger at finde en gylden mellemvej mellem den skepsis, der her hersker blandt konspirationsteoretikerne og den forsigtighed, der er forbundet med at vise billeder af den dræbte Osama bin Laden.

"Vi kommer til at gøre, hvad vi kan for at sikre os, at ingen har noget grundlag til at benægte at vi har fået fat på bin Laden," siger John Brennan, terrorkonsulent fra den amerikanske regering, til nyhedsbureauet Associated Press.

Han tilføjer at USA vil "dele hvad vi kan for at sikre, at ikke kun amerikanerne, men hele verden vil forstå, hvad der er sket."

Hvad med dig? Tvivler du på nogen af de informationer, der er kommet frem om Osama bin Ladens død? Afgiv din stemme og deltag i debatten længere nede på siden.