Udland

Bin Laden dræbt efter hård ildkamp

Verdens mest eftersøgte mand, Osama bin Laden, er blevet dræbt af amerikanske elitesoldater.

Præsident Barack Obama har selv løftet en del af sløret for forløbet op til aktionen og selve aktionen.

Ifølge Obama gav han ved sin indtræden som præsident CIA's topchef, Leon E. Panetta, besked på, at Osama bin Laden havde absolut topprioritet. Han skulle fanges eller dræbes.

Brændte affald af

I august 2010 fik Obama efterretninger om, at man mente at have lokaliseret Osama bin Laden i Pakistan. Siden har en specialenhed arbejdet på at finde Bin Laden og sikre sig, at det var ham.

Efterretningsfolk fra CIA kom på sporet af en kurer eller budbringer og hans bror, som eftersigende skulle have Bin Ladens tillid. De holdt øje med dem og konstaterede, at de to holdt et meget højt sikkerhedsniveau, hvilket i sig selv vakte yderligere interesse. Det var angiveligt disse mænd der førte amerikanerne til Bin Laden.

Osama befandt sig altså ikke i Tora Bora-bjergene i Afghanistan, som ellers har været al-Qaedas tilholdssted, men i et kompleks med en luksusvilla i byen Abbottabad ca. 50 kilometer nordøst for den Pakistanske hovedstad Islamabad.

Komplekset vakte interesse med den 5,5 meter høje mur med pigtråd, der omgav det, og fordi det var meget isoleret. Eksempelvis var der ingen telefon eller internetforbindelse ved luksusvillaen, og så blev alt affald brændt af inde på området, skriver cbsnews.com.

Skulle fanges eller dræbes

I fredags gav præsidenten så grønt lys til at fange eller dræbe al-Qaeda-lederen.

Det medførte et angreb i går morges udført af amerikanske Navy Seals, der er at sammenligne med danske frømænd.

Klokken 9.30 dansk tid landede to helikoptere af typen Blackhawk ved luksusvillaen med 24 elitesoldater. Yderligere 24 soldater i to andre helikoptere holdt sig på afstand klar til at rykke ind, hvis det blev nødvendigt.

Kvinde som menneskeligt skjold

Det kom nu til en 40 minutter lang ildkamp, hvor Osama bin Laden selv deltog. Han nægtede at overgive sig og blev til sidst skudt i hovedet og dræbt.

Tre andre mænd blev også dræbt ligesom en kvinde, der blev brugt som et menneskeligt skjold, blev dræbt.

To andre kvinder blev såret men overlever.

Ifølge foxnews.com måtte en helikopter destrueres på stedet, da den fik en såkaldt "hård landing" på grund af en teknisk fejl, men ingen amerikanske soldater kom noget til ved angrebet.

Ved hjælp af fotos og dna-prøver identificerede amerikanerne Osama bin Ladens lig

Pakistan først informeret bagefter

Forløbet afslører, at USA har overskreddet den pakistanske grænse uden tilladelse for at udføre militæraktionen. Ifølge cbsnews.com blev pakistanerne først underrettet efter aktionen havde fundet sted, og kun en lille gruppe af personer i CIA og i toppen af den amerikanske administration kendte til aktionen på forhånd. Cnn.com skriver imidlertid, at der var agenter for den pakistanske efterretningstjeneste i nærheden af villaen op til angrebet.

Aktionen blev ifølge amerikanske medier fulgt tæt af CIA-chef Leon E. Panetta selv i CIA's hovedkvarter i Langley, Virginia.

Efter ti år som verdens mest eftersøgte mand og et liv på flugt er al-Qaedas leder, Osama bin Laden, blevet fundet og dræbt.