Udland

"Vi kan stemme om Gaddafis skæbne"

Libyen er klar til at afholde valg og reformere sit politiske system, men det er kun det libyske folk, der kan bestemme, om Muammar Gaddafi bliver som landets leder, siger en libysk regeringstalsmand.

"Vi kunne få et hvilket som helst poli-tisk system med alle typer forandrin-ger: forfatning, valg, hvad som helst, men lederen er nødt til at styre dette. Det er vores overbevisning," siger talsmanden Mussa Ibrahim.

"Hvordan kan I bestemme, hvad libyerne skal gøre? Hvorfor siger de (Vesten, red.) ikke: Vi er nødt til at få det libyske folk til at bestemme, om den libyske leder skal blive eller forlade sin post, at bestemme om der skal være et andet politisk system eller ej," siger han.

Vil ikke påtvinges nogen krav

Talsmanden siger også, at udlandet ikke kan påtvinge Libyen nogen særlige krav, selvom landet er klar til at diskutere forslag, der skal føre til demokrati, pressefrihed, gennemsigtighed og bekæmpe korruption i landet.

"Lad være med at bestemme vores fremtid udefra, giv os forslag til forandring som kommer indefra," siger Ibrahim.

Kan ikke træde tilbage

Han fastholder desuden, at Gaddafi ikke har nogen officielle titler i Libyen, hvilket lederen ofte selv har brugt som argument for ikke at kunne træde tilbage.

"Han har en symbolsk betydning for det libyske folk. Hvordan Libyen regeres er en anden sag. Hvilket politisk system, som er implementeret i landet, er en anden sag. Dette spørgsmål kan vi diskutere," siger talsmanden.