Udland

Portræt: Koussa er ikke Guds bedste barn

Moussa Koussa, den libyske udenrigsminister, der i aftes hoppede af som repræsentant for Gaddafis Libyen, er en kontroversiel person.

På den ene side var han manden, der fik Libyen ind i det gode selskab igen efter Lockerbie-bombningen. På den anden side var han - måske - hjernen bag selv samme terrorangreb.

Den tidligere chef for Libyens sikkerhedstjeneste er den højst rangerede blandt de "desertører", der har benyttet muligheden til at forlade landet.

Hans informationer om Gaddafi og hele Libyens hær og sikkerhedsapparat kan vise sig kærkomment hos de allierede, der kæmper med af finde deres ståsted i krigen.

Men selv om Koussa nu har vendt Gaddafi ryggen, slipper han sandsynligvis ikke for straf, når krigen engang er forbi.

Gaddafi-søn slog Koussa i hovedet

Han har været Gaddafis højre hånd i 30 år og han er blevet beskyldt for at være hjernen bag Lockerbi-bomben i 1988, hvor 270 mennesker omkom. Han var også manden, der fik den kræftsyge Abdelbaset Ali Mohmed al-Megrahi løsladt fra fængslet i Skotland. Han blev i sin tid dømt for Lockerbie-bomben.

I 1980 var Moussa Koussa chef for den libyske ambassade i London, men han blev udvist af landet, fordi han udtalte til en avis, at to libyske dissidenter bosiddende i London skulle dræbes. Han fik 48 timer til at forlade England.

Nu er den 61-årige Koussa i London, og hans forklaring er, at han ikke længere vil være med, når Gaddafis hær bombede civile.

Ifølge internationale medier har Koussa dog tidligere været på kant med indercirklerne i Gaddafis styre. Han skulle angiveligt have været forbistret på Mutassim Gaddafi, en af Muammar Gaddafis sønner.

En anden søn skulle angiveligt have tildelt Koussa et knytnæveslag i ansigtet foran adskillige mennesker.

Hvad de allierede styrker kan bruge Koussa til, må tiden vise.