Udland

CIA-agenter opererer i Libyen

VIDEO: TV 2s korrespondent, Rasmus Tantholdt, har besøgt oprørere ved fronten - de fortæller om deres våben

Den amerikanske præsident Barack Obama har givet CIA-agenter hemmelige ordrer om at hjælpe libyske oprørere til at vælte den libyske leder Muammar Gad-dafi - hjælpen skal blandt andet bestå i at bevæbne oprørerne. Det oplyser amerikanske regeringskilder til nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge den amerikanske avis New York Times er CIA-agenter allerede til stede i Libyen - og har været det i to til tre uger. Agenterne indsamler in-for-mationer, der skal bruges i for-bindel-se med luftangreb mod Gaddafis styrker.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters har agenterne altså også beføjelser til at forsyne oprørerne med våben.

Dem amerikanske præsident afviser, at der er amerikanske landtropper i Libyen, ligesom en regeringskilde afviser, at der er blevet sendt våben til Libyen.

"Der er endnu ikke blevet truffet beslutning om at forsyne oprørerne med våben," siger pressetalsmanden for Det Hvide Hus, Jay Carney, i en pressemeddelelse.

Nato afviser at give oprørerne våben

De libyske oprørere har flere gange opfordret koalitionen om at forsyne dem med tungere våben, og også den franske udenrigsminister, Alain Juppé, er blandt tilhængerne, men Nato's generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, har afvist, at NATO - der her overtaget FN-missionen - vil være med til at bevæbne den libyske befolkning.

Mens verdenssamfundet således diskuterer, hvorvidt man skal bevæbne oprørerne, har den amerikanske præsident altså allerede underskrevet ordren.

Ifølge New York Times arbejder også britiske specialstyrker og MI6-agenter arbejdere på landjorden i Libyen, hvor de hjælper de britiske jagerfly med at finde bombemål.