Udland

Gaddafi-åbning giver regimer kattelem

Vestlige landes opfordring til Muammar Gaddafi om at rejse i eksil tjener et bredere formål end at fjerne den libyske leder fra magten.

Signalet er ligeledes rettet mod andre regimer i den arabiske verden, hvor oprøret ulmer.

Sådan lyder vurderingen fra lektor ved statskundskab på Københavns Universitet og Mellemøsten-ekspert Birthe Hansen.

- Det er vigtigt, at de afgående ledere, der er tilbage, får en kattelem, så de kan komme ud af situationen på en fornuftig måde, siger hun.

Den danske udenrigsminister, Lene Espersen (K), kaldte det tirsdag "ønskeligt for mange, hvis Gaddafi ville opgive ævred og rejse til et andet land med sine støtter - et sted, hvor han ville være velkommen".

Men ifølge Birthe Hansen er det tvivlsomt, om Gaddafi vælger eksilmuligheden.

- Det er svært for ham. Han tør ikke stole på mange, da han er trængt op i et hjørne, siger hun og nævner Venezuela og Zimbabwe som nationer, der kunne finde på at tage imod den libyske leder.

Lene Espersen har understreget, at en eksilaftale ikke må omfatte et løfte om straffrihed for Gaddafis krigsforbrydelser mod den libyske befolkning.

Birthe Hansen mener da også, at straffrihed til Gaddafi vil få mange op af stolen.

- Hvis det lykkes ham, vil der omgående starte et politisk pres for at få ham draget til ansvar i sidste instans. Det vil der også være libyere, der har et meget stort ønske om, siger hun.

Flere end 35 lande og internationale organisationer mødtes tirsdag i London for at drøfte situationen i Libyen. Fra Danmark deltog udenrigsminister Lene Espersen.

/ritzau/