Udland

Krigen i Libyen løber op i milliarder

USA's forsvarsministerium har regnet ud, at Libyen-konflikten indtil nu har kostet USA 2,9 milliarder kroner.

USA's militære angreb på Libyen har foreløbig kostet 550 millioner dollar (2,9 milliarder kroner), oplyser det amerikanske forsvarsministerium Pentagon. Det ventes, at regningen vil stige med yderligere 40 millioner dollar i de næste par uger.

Mellem 19. og 28. marts har det amerikanske forsvarsministerium brugt mere end 60 procent af bevillingerne til ammunition i form at raketter og bomber. Resten går til at udsende soldater og at dække omkostningerne ved kamp, herunder brændstof.

USA's styrker har affyret mindst 192 af de 199 Tomahawk krydsermissiler mod det libyske luftværn og kommandocentraler.

Hvert Tomahawk-missil koster omkring 1,5 millioner dollar, har Natos øverste allierede kommandant i Europa, admiral James Stavridis, fortalt under en kongreshøring. Det bringer den samlede nota for den dyre ammunition op på knap 300 millioner dollar.

USA har også affyret 455 af de 602 laserstyrede våben, som koalitionen har benyttet i samme periode.

- De fremtidige omkostninger er meget usikre, siger flådekommandør Kathleen Kesler, der er talskvinde for Pentagon. Men hun vurderer, at Pentagon vil bruge yderligere 40 millioner dollar de kommende tre uger.

Torsdag overtager Nato kommandoen over operationerne i Libyen, og USA vil derefter sætte den amerikanske indsats lidt ned i gear.

- Efter det, hvis USA holder sig på det niveau, der aktuelt er planlagt, og operationerne fortsætter, så må vi indregne ekstra omkostninger på omkring 40 millioner dollar om måneden, siger hun.

/ritzau/AFP