Udland

Frankrig: Måske bevæbne oprørere

Frankrig siger, at man er parat til at drøfte med koalitionspartnerne, om de libyske oprørere skal bevæbnes. Forslaget er blevet lagt frem, selv om det ikke indgår i FN's Sikkerhedsråds resolution 1973," siger landets udenrigsminister, Alain Juppé.

Ordene faldt efter tirsdagens internationale konference i London, hvor udenrigsministre og internationale organisationer diskuterede Libyens fremtid efter Gaddafi. Allan Juppé sagde, at en ny politisk kontaktgruppe var blevet etableret.

Gruppen består af 20 lande og organisationer, der stiller sig villige til at indgå i arbejdet på at få genskabt roen i Libyen. Gruppens næste møde bliver i emiratet Qatar, og derefter i Italien.´

Ikke del af resolution

"Jeg vil lige minde jer om, at dette ikke indgår i FN-resolutionen, som Frankrig holder sig til, men vi er parate til sammen med vores partnere at drøfte muligheden for at bevæbne dem," siger Juppé.

Frankrig har stillet sig i spidsen for en indgriben i Libyen, ligesom landet var det første til at slå til mod Gaddafis styrker med luftangreb.

På spørgsmålet om, hvorvidt Gaddafi bør gå i eksil, svarer Juppé ikke direkte, men siger, at der ikke er nogen fremtid for den libyske leder i sit eget land.

Løsning gennem politisk proces

"Det er op til libyerne selv at slippe af med ham, at vælge deres fremtid. Tilbagetrækning er ikke noget, vi har talt om," siger Juppé.

Den franske udenrigsminister, der mødtes med tre udsendinge fra Libyens Nationale Råd i London, siger, at en varig løsning for Libyen kun kan opnås gennem en politisk proces.

Han foreslår, at repræsentanter for det civile samfund og embedsmænd fra Gaddafis administration skal være med i arbejdet.