Udland

Vil stille Gaddafi for retten

Libyens enerådende leder gennem 41 år, oberst Muammar Gaddafi, vil blive stillet for retten, når oprørerne har sejret, siger lederen af Libyens Nationalråd på fransk tv mandag.

"Efter sejren vil vi tiltale Gaddafi i Libyen for alle de forbrydelser, han har begået," siger Mustafa Abdel Jalil til France 2 journalister i oprørernes østlige højborg i Benghazi.

"Vi vil forsøge at opbygge et frit, demokratisk land, der respekterer menneskerettighederne og de politiske forandringer," siger han.

Gaddafiregimets tidligere justitsminister, Jalil, der opholder sig i skjul af frygt for sin sikkerhed, tilføjer, at oprørerne har "et akut behov for lette våben."

Efter næsten at have mistet Benghazi, umiddelbart inden den internationale koalitions luftangreb begyndte 19. marts, er oprørerne nu på hurtig fremmarch mod vest og hovedstaden, Tripoli.

Det 31 medlemmer store Nationalråd, der repræsenterer de større byer i det nordafrikanske land, blev etableret 5. marts og anerkendes i dag af Frankrig og Qatar som den eneste lovformelige ledelse i Libyen.