Udland

Briterne vil have flere med i koalitionen

Den britiske premierministrt, David Cameron," siger til lederne af USA, Tyskland og Frankrig, at konferencen om Libyen tirsdag i London gerne skal resultere i en udvidelse af koalitionen, der forpligter sig til at håndhæve FN's resolution 1973.

"Premierministeren har holdt en videokonference med præsident Obama, præsident Sarkozy, og forbundskansler Merkel for at drøfte Mellemøsten," siger en talsmand for Camerons kontor i Downing Street.

Under samtalen, sagde Cameron, at han håbede, at tirsdagens topmøde ville "styrke og udvide den koalition af lande, der forpligter sig til at gennemføre FN-resolutionen," siger talsmanden.

FN's Sikkerhedsråds resolution 1973 har til formål at gøre, hvad der er muligt for at beskytte Libyens civilbefolkning med de fornødne midler. Resolutionen har åbnet for en flyveforbudszone, der håndhæves af en koalition af internationale luftstyrker.

For bare 10 dage siden var oberst Muammar Gaddafis styrker tæt på at nedkæmpe oprørerne, men så satte koalitionen ind med et massivt luftangreb på det libyske militærs udstyr og installationer. Magtbalancen er vippet, og på jorden er oprørerne i offensiven.

Under videokonferencen blev også reformerne i Egypten og den israelsk-palæstinensiske konflikt berørt, siger den franske præsidents kontor i en erklæring.

"De fire ledere diskuterede den libyske situation og håndhævelsen af resolution 1973 dagen efter, at USA havde overdraget ledelsen af militæraktionen til Nato," hedder det videre i erklæringen.

Flere end 35 lande vil deltage i konferencen i London, der har til formål at udstikke en køreplan for Libyens fremtid.