Udland

Gaddafis kommandocentral bombet

Et luftangreb mod en administrativ bygning ved Muammar Gaddafis bolig i Tripoli har ødelagt den libyske leders kommandocentral, siger en talsmand.

"Koalitionen håndhæver aktivt FN's Sikkerhedsråds resolution 1973, og i den missions ånd fortsætter vi med at angribe de mål, som udgør en direkte trussel mod det libyske folk og vores evne til at opretholde flyveforbuddet, siger han.

Søndag blev der rapporteret om voldsom-me eksplosioner i Tripoli, hvor af en kom fra området omkring Gaddafis bolig.

Sent søndag rapporterede flere medier, at et luftangreb havde ramt den libyske leders bolig i Tripoli. Bygningen ligger godt 50 meter fra det telt, hvor den libyske leder normalt mødes med sine gæster.

"Et barbarisk bombeangreb"

Ifølge en journalist fra det franske nyhedsbureau AFP, der var på stedet, er den administrative fløj af bygningen totalt ødelagt.

Det libyske styre raser over angrebet.

"Dette er et barbarisk bombeangreb, der kunne have ramt hundredvis af civile, som var samlet ved Muammar Gaddafis bolig cirka 400 meter fra den bygning, der blev ramt," siger Moussa Ibrahim, talsmand for det libyske styre.

Den amerikanske viceadmiral Bill Gortney siger, at USA og landets allierede har haft stor succes med en række målrettede angreb mod Gaddafi-styrets anlæg og udstyr.

"Vores vurdering er, at disse angreb har været yderst effektive i forhold til betydeligt at nedbryde regimets luftforsvarskapacitet," siger han.

Den amerikanske forsvarsminister, Robert Gates, siger, at USA ikke vil have en "overlegen rolle" i den koalition, der håndhæver FN's flyveforbud i det libyske luftrum.

Amerikanerne forventer at overlade "hovedansvaret" til andre nationer i løbet af få dage, siger han.