Udland

Angreb mod Gaddafi kan vare uger

Danske F-16-fly var i nat igen på vingerne for at håndhæve flyveforbuddet i luftrummet over Libyen.

Og angrebene vil formentligt fortsætte nogle uger endnu. Det vurderer seniorforsker Bjørn Møller fra Dansk Institut for Militære Studier.

"I første omgang er det Gaddafis luftstyrker, der er hovedmålet. Det kan endda være, at det allerede er nået. Derefter er det så de vigtigste landstyrker, man vil gå efter," siger Bjørn Møller.

Gaddafi-styret beordrede søndag aften en øjeblikkelig våbenhvile, men USA oplyste, at det libyske militær overtrådte selvsamme våbenhvile i form af angreb mod blandt andet oprørere i Benghazi.

Derfor har den internationale koalition heller ingen problemer med at fortsætte sine bombardementer.

"Det er ikke noget problem at retfærdiggøre at ødelægge hans luftstyrke trods en proklameret våbenhvile. Men de libyske landstyrker er kun legitime mål, hvis de rent faktisk fortsat bruges til at angribe civile med," siger Bjørn Møller.

Han peger desuden på, at indsatsens længde også afhænger af, hvor meget Gaddafi vælger at sprede sine styrker. Jo mere man spreder dem, jo længere tid tager det at få ram på dem alle, forklarer Bjørn Møller.

I løbet af søndagen blev en bygning tæt på Gaddafis hjem i Tripoli totalt ødelagt, ligesom der også blev meldt om sorte røgskyer, der steg til vejrs i et område ved Muammar Gaddafis bolig.

Men det amerikanske militær afviser, at man med angrebene af Libyen forsøger at dræbe landets leder.

"Det er ikke usandsynligt, at der befinder sig en kommandocentral umiddelbart i nærheden af Gadaffis bolig, som har været målet. Men omvendt, hvis man kommer til at ramme ham, vil man sikkert også være godt tilfreds med det," siger Bjørn Møller.

De vedvarende luftangreb fra koalitionen bliver imidlertid kritiseret af Den Arabiske Liga, der ellers har støttet et flyveforbud. Ligaen sætter blandt andet spørgsmålstegn ved behovet for de kraftige angreb, der ifølge chefen for sammenslutningen, Amr Moussa, har kostet civile liv.