Udland

Gaddafi erklærer våbenhvile efter bomberegn

Efter to døgns bombardementer erklærer Gaddafi-styret igen våbenhvile.

Libyens leder, Muammar Gaddafi, forsøger nu igen med en våbenhvile efter to døgns massive luftangreb.

En talsmand for Libyens væbnede styrker, oplyste søndag aften, at Libyens væbnede styrker har udstedt ordre til alle enheder om at indlede en øjeblikkelig våbenhvile.

Våbenhvilen skulle træde i kraft klokken 20 dansk tid.

- Libyens væbnede styrker har udstedt en ordre til alle militære enheder om at efterleve en øjeblikkelig våbenhvile fra klokken ni i aften, siger talsmanden for den libyske hær.

Talsmanden siger, at Libyen besluttede sig for at indgå en våbenhvile, efter at man havde modtaget en henvendelse fra Den Afrikanske Union, der opfordrede til et øjeblikkeligt stop for kamphandlingerne.

Libyens skridt kommer efter at styrker tro mod Gaddafi i to døgn er blevet udsat fra massive luftangreb fra allierede fly.

Den libyske leder erklærede første gang en våbenhvile i fredags, efter at FN's Sikkerhedsråd havde vedtaget en resolution, der banede vejen for, at der kunne etableres en flyveforbudszone over Libyen.

Formålet med det var at forhindre Gaddafis styrker i at fortsætte deres overgreb mod civile.

Imidlertid fortsatte Gaddafis styrker deres angreb på blandt andet den oprørskontrollerede by Benghazi, selv efter at der var erklæret våbenhvile.

Storbritannien og USA har helle ikke megen fidus til Gaddafis løfter om våbenhvile denne gang.

Den britiske regering siger, at den vil fortsætte med at håndhæve flyveforbudszonen over Libyen.

- Alle vil huske, at oberst Gaddafi inden for de seneste dage erklærede våbenhvile, som øjeblikkeligt blev brudt, siger en talsmand for Storbritanniens premierminister, David Cameron.

- Vi sagde dengang, at vi vil bedømme ham på hans handlinger, ikke hans udtalelser - og det vil vi gøre igen, fortsætter talsmanden for Cameron.

Også det amerikanske forsvarsministerium er forbeholden over for Gaddafis våbenhvile søndag.

På et pressemøde i Pentagon sagde viceadmiral Bill Gortney, at forsvarsministeriet sætter spørgsmålstegn ved alle Gaddafis udtalelser, herunder den seneste om en våbenhvile.

Ifølge den danske forsvarsminister, Gitte Lillelund Bech (V), får Gaddafi-styrets udmelding heller ikke umiddelbar betydning for de seks danske F-16-flys indsats for at håndhæve flyveforbuddet.

- Vi vil først se handling bag ordene, siger den dansk forsvarsminister.

/ritzau/Reuters