Udland

Kampfly bomber nær Libysk oprørsby

Kraftige eksplosioner hørtes lørdag morgen i den libyske oprørsby Benghazi, fortæller flere vidner.

Et vidne fortæller til nyhedsbureauet Reuters, at der tidligt lørdag morgen kunne høres store eksplosioner i den østlige del af den libyske by Benghazi, en højborg for oprørerne, der ønsker at vælte landets leder, Muammar Gaddafi

Lyden fra et kampfly kunne ligeledes høres over byen, beretter vidnet. Eksplosionerne fik angiveligt en bygning til at ryste.

En journalist fra nyhedsbureauet AFP rapporterer endvidere, at et fly har bombet et område syd-vest for Benghazi, og to søjler af røg kunne ses stige op fra den ramte zone.

Der endnu ingen meldinger om, hvorvidt der er tale om internationale eller Gaddafis kampfly.

Efter at FN's Sikkerhedsråd sent torsdag vedtog en resolution, der tillader "alle nødvendige tiltag" for at beskytte civilbefolkningen, herunder også en flyveforbudszone, erklærede Libyens udenrigsminister, Moussa Koussa, øjeblikkelig våbenhvile.

Men spekulationerne om, hvorvidt denne erklæring er reel, har været store siden.

Khalifa Hefti, kommandant for de oprørere, afviser den libyske regerings meddelelse om våbenhvile. Han kalder det "bluff".

- Gaddafi taler ikke sandt. Hele verden ved, at Muammar Gaddafi er en løgner. Han og hans sønner og hans familie og alle de, der er med ham, er løgnere, siger Heftir, som er deserteret fra Gaddafis hær.

Den arabiske tv-station al-Jazeera rapporterede fredag, at loyale styrker over for Muammar Gaddafi rykkede hastigt frem mod Benghazi.

Seks danske F-16-kampfly er lørdag morgen lettet fra flyvestationen i Skrydstrup. De har kurs mod en base på Sicilien i Syditalien, hvorfra de skal operere.

Et enigt dansk Folketing gav sent fredag sit ja til, at danske F-16 kampfly deltager i militære operationer mod Libyen.

/ritzau/Reuters