Udland

Tv: Gaddafi rykker frem i Libyen

Styrker loyale over for den libyske leder, Muammar Gaddafi, rykker hastigt frem mod oprørernes hovedby i det østlige Libyen, Benghazi.

Det rapporterer den arabiske tv-station al-Jazeera.

Fremrykningen kommer på trods af den våbenhvile, som blev erklæret af Gaddafis regime tidligere på dagen.

Ingen reel våbenhvile

Ifølge al-Jazeeras korrespondent i Benghazi meldes der om kampe mellem regeringsstyrker og oprørere i byerne al-Magroun og Slouq, der ligger omkring 50 kilometer fra Benghazi.

Forinden havde oprørere meldt om fortsatte angreb mod tre andre byer flere timer efter, at Gaddafis styre havde erklæret våbenhvile.

Khaled al-Sayeh, der repræsenterer oprørernes militære råd i Benghazi, sagde ifølge nyhedsbureauet AFP ved en pressekonference først på aftenen, at "Gaddafi-regimet aldrig holdt op med at skyde eller angribe folk. Helt frem til nu angriber han stadig steder, der er under belejring".

Regeringen afviser

Ifølge al-Sayeh var der meldinger om granatangreb i byerne Misrata, Ajdabiyah og Zintan, efter at styret havde erklæret våbenhvile.

Beskyldningerne blev afvist af regeringen i hovedstaden, Tripoli.

I Misrata sagde øjenvidner til al-Jazeera, at regeringsstyrker angreb med artilleri og kampvogne.

Ignorerer erklæring

- Gaddafis styrker befinder sig i udkanten af byen, men de skyder fortsat ind mod midten af byen, sagde en indbygger, Abdulbasid Abu Muzairik.

- Våbenhvilen er ikke trådt i kraft. Gaddafi er fortsat indtil nu med at beskyde og dræbe folk i byen, fortalte han til al-Jazeera.

Fredag aften krævede USA, Frankrig, Storbritannien og arabiske lande i en fælles erklæring, at Gaddafi stopper sine soldaters fremrykning mod Benghazi og trækker sig ud af tre andre byer - Misrata, Zawiyah og Ajdabiya.

Landene kræver endvidere, at Gaddafi genåbner for el, vand og gas til de byer, hvor der er lukket for forsyningen.