Udland

Ekspert: Stol ikke på våbenhvile

Libyens leder, Muammar Gaddafi, klynger sig til magten, og senest har han lovet befolkningen våbenhvile. Men den våbenhvile tror Ulla Prien, studielektor ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier, ikke meget på.

- Måske vil han holde våbenhvilen et par dage, indtil han får opmærksomheden flyttet. Han vil gøre alt for at beholde magten, men han bliver nærmest nødt til at droppe våbenhvilen, hvis han vil blive ved magten, siger hun og fortsætter:

- Så jeg er ikke i tvivl om, at han vil prøve med andre midler end fly at få magten igen.

Effekt af FN's resolution

Hun mener, at Gaddafis seneste træk skyldes, at han er blevet forskrækket over FN's resolution, som gør det muligt at indføre en flyveforbudszone over landet.

- Han havde ikke regnet med en aftale efter al den uenighed, der har været mellem medlemslandene, siger hun.

Med våbenhvilen forsøger Gaddafi ifølge hende at vise, at han godt kan overholde omverdens krav om ikke at begå overgreb på befolkningen.

Tiden rinder ud

- Han vil forsøge at vise på overfladen, at han overholder kravene. Og samtidig er det et smart træk, da tiden er i hans favør, fordi flere områder er faldet til ham, siger hun.

Ulla Prien understreger dog, at det kun er et spørgsmål om tid, inden oberstens regeringstid er ovre.

Meldingen om den øjeblikkelige våbenhvile kom fra Libyens udenrigsminister, Moussa Koussa, som siger, at regeringen har besluttet at indstille alle militære operationer for at beskytte civile

Udenrigsministerens udtalelser kommer, efter at FN's Sikkerhedsråd torsdag vedtog en flyveforbudszone over Libyen.

Koussa siger, at Libyen som medlem af FN "har pligt til at acceptere Sikkerhedsrådets resolution".