Udland

Nødsituation ved nyt atomkraftværk

Der er erklæret undtagelsestilstand ved et endnu et japansk atomkraftværk, efter at der er målt forhøjet radioaktivitet efter jordskælvet, op-lyser Det Internationale Atomenergi-agentur (IAEA).

Der er tale om atomkraftværket Onagawa, der ligger i Miyagi-regionen, som er den region, der blev hårdest ramt af jordskælvet og den efterfølgen-de tsunami. Efter jordskælvet i fredags udbrød der brand i en af turbinebygningerne, og nyhedsbureauet Kyodo rapporterer om brand i værkets turbinesektion.

"De japanske myndigheder har informeret IAEA, at det første - og lavest - stadie af en undtagelsestilstand er blevet iværksat," lyder det i en meddelelse fra IAEA.

De japanske myndigheder undersøger lige nu årsagen til udslip af radioaktivitet, men man mener at det forhøjet niveau - der er 700 gange højere end normalt - skyldes spredningen af radioaktivitet under eksplosionen ved Fukushima-kraftværket i går.

Onagawa-værket, der består af tre reaktorer, var også berørt af Miyagi-jordskælvet i 2005, da der blev målt vibrationer, der lå over det niveau, som værket var konstrueret til at kunne modstå.

Der har været problemer med alle tre reaktorer siden sommeren 2006, og reaktor 1 har været lukket siden november 2006.

Reaktor 3 blev genstartet i november 2006, men lukket efter jordskælvet 11. marts, da turbinerne blev ødelagt, og der opstod brand.

Bygning med reaktor eksploderede

De japanske myndigheder har siden i fredags kæmpet med en række problemer på flere atomkraftværker i det hårdt ramte område. I går eksplodere en bygning på Fukushima 1-atomkraftværket efter problemer med at køle en af reaktorerne ned.

Sent i går aftes forlød det derefter, at der var problemer med at køle endnu en reaktor - reaktor 3 - ned.

Det fik en talsmand for den japanske regering til at advare om, at der kan komme endnu en eksplosion på kraftværket.

Fukushima har i alt seks reaktorer, men kun tre var aktive, da jordskælvet ramte.

Ifølge myndighederne kan op mod 190 mennesker være blevet udsat for radio-aktiv stråling og evakueringszonen rundt om værket er udvidet til 170.000 mennesker i en radius på 20 kilometer.

Kort om situationen i Fukushima 1-atomkraftværket:

Det 40 år gamle atomkraftværk Fukushima 1 havde aktiveret tre af sine seks reaktorer, da det voldsomme jordskælv ramte Japan.

Kraftværket slår automatisk fra i tilfælde af et jordskælv. Herefter pumper en nødgenerator vand ind i reaktoren for at nedkøle kernen.

Men en time efter jordskælvet slog nødgeneratoren fra.

Da nedkølingssystemet fejlede blev reaktoren overophedet, og der opbyggede sig et stort tryk og store mængder brint i reaktoren.

Herefter blev den omgivende luft blandet med brinten, og da ilt og brint er en eksplosiv mikstur sprang bygningen i luften. Selve atomkernen slap dog nådigt fra eksplosionen.

Man forsøger nu at nedkøle reaktoren ved at fylde den med havvand blandet med bor - et grundelement, der kan afbalancere antallet af neutroner i reaktoren og holde kerneelementet stabilt.

Kilde: Ritzau