Udland

Japan: Værste krise siden 1945

Japan står over for den værste krise i 65 år og siden afslutningen på 2. Verdenskrig, lyder det fra landets premierminister Naoto Kan.

Han opfordrer nationen til at stå sammen efter fredagens voldsomme jordskælv og ødelæggende tsunami.

Situationen på et jordskælvsramt atomkraftværk er fortsat alvorlig, siger Kan - ingeniører kæmper fortsat med en atomnødsituation, der blev udløst af jordskælvet, der i første omgang blev målt til 8,9, men nu er blevet opjusteret til 9,0 ricther.

"Den øjeblikkelige situation efter jordskælv, tsunami og atomkraftværkerne er på en måde den mest alvorlige krise i de seneste 65 år siden 2. Verdenskrig. Om vi japanere kan overvinde krisen, afhænger af hver enkelt af os," siger Kan på et pressemøde og tilføjer:

"Jeg tror fuldt og fast på, at vi kan klare os igennem dette enorme jordskælv og tsunamien, hvis vi står sammen."

Japan kæmper med en frygtet nedsmeltning af to reaktorer på et jordskælvsramt atomanlæg, og det rædselsfulde omfang af katastrofen står klart på den hærgede nordlige kyststrækning, hvor flere end 10.000 mennesker frygtes omkommet.

Franskmænd bør forlade Tokyo

Frankrig anbefaler ifølge nyhedsbureauet Reuters nu franske statsborgere at forlade Tokyo-regionen på grund af risikoen for flere jordskælv og usikkerheden om situationen på Fukushima atomkraftanlægget.

"Det giver mening at advare og opfordre dem, der ikke har nogen indlysende årsag til at blive i Tokyo-regionen, om at forlade Kantoregionen (Tokyo) i et par dage," hedder det i en erklæring på den franske ambassades hjemmeside i Japan.

"Vi råder på det stærkeste vores statsborgere til ikke at rejse til Japan, og vi anbefaler på det stærkeste at udsætte enhver planlagt rejse," skriver ambassaden ifølge Reuters.

Danmark: Rejs ikke til atom-område

Det danske udenrigsministerium anbefalede i går danskere fra at rejse til den nordøstlige del af den japanske ø Honshu, der er hårdt ramt efter jordskælvet, og hvor atomkraftværket Fukushima 1 sender radioaktivitet ud i luften.

Det fremgår af en ny, midlertidig rej-sevejledning fra Udenrigsministeriet, som fraråder alle ikke-nødvendige rejser til området.