Udland

Tantholdt tegner portræt af piraterne

TV 2 NYHEDERNES Rasmus Tantholdt tegner her et billede af de somaliske pirater, der senest har kapret en dansk sejlbåd.

I sidste uge kaprede somaliske pirater en dansk sejlbåd med fire voksne og tre børn. Men hvem er disse nutidige pirater? TV 2 | NYHEDERNES Rasmus Tantholdt, der flere gange har dækket piraternes hærgen i Somalia, giver her sit bud.

"Efter at diktatoren Mohamed Siad Barre blev styrtet i 1991, blev store dele af Somalia lovløst. Det førte til illegalt fiskeri og dumpning af giftstoffer og industriaffald i somalisk farvand af fremmede skibe fra både Asien og Europa. De rasende somaliske fiskere, der blev ramt på levebrødet, greb til våben og gik til angreb på de fremmede skibe," fortæller Rasmus Tantholdt.

Piraternes børn er pirater

I slutningen af 90'erne dannede lokale fiskere og militæret bander for at tvinge skibe fra bl.a. Italien, Spanien og Thailand væk. Da de så, hvor forholdsvis nemt det var at kapre skibe, begyndte der at opstå bander af pirater.

"I dag er piraternes børn også blevet pirater. De unge uuddannede ser pirateri som eneste levevej. Med tiden er de blevet mere og mere kyniske og brutale i deres kapringer, men har tidligere været kendt for at behandle deres gidsler relativt godt" siger Rasmus Tantholdt.

Lever fedt på piraterne

Pirateri er i dag suverænt landets største indtægtskilde, og der er mange, der levet fedt på piraternes hærgen på havet. Analytikere er enige om, at den bedste måde at få bugt med pirateriet er at gøre Somalia til et stabilt land. Men det har vist sig svært i et land, hvor urolighederne har raset de seneste 20 år.

"Det virker nærmest umuligt at komme pirateriet til livs. De opererer i et gigantisk område, og er med tiden blevet velorganiserede med hurtige speedbåde og sporingssystemer," fortæller Rasmus Tantholdt og tilføjer:

"Det er så komplekst et problem og der er mange interessenter. Tag f.eks. de mange private sikkerhedsfirmaer, der er om bord på skibene. De tjener styrtende med penge, og gør måske ikke altid, hvad de kan for at få pågrebet piraterne."

Pirater sidder med trumfen

Flere end en halv snes lande har de seneste år bidraget med skibe til at kontrollere farvandet ud for Somalia.

Det har så bare betydet, at piraterne nu angriber længere ude i Det Indiske Ocean, hvor bl.a. den danske sejlbåd i sidste uge blev kapret.

"Det er svært at sige nøjagtigt, hvad der skal til for at bekæmpe piraterne. En ting er sikkert; det er uholdbart, at de sættes fri igen kort efter, de er blevet pågrebet. Et forslag går på, at oprette et decideret pirat-fængsel, men det har lange udsigter. Så indtil videre sidder piraterne stadig med trumfen," lyder konklusionen fra Rasmus Tantholdt.