Udland

Omverdenen kan sætte militær ind

Selvom der endnu ikke er nogen beslutninger fra omverdenen om at sætte ind med militær i det uroplagede Libyen, er der bestemt en mulighed for, at det vil ske inden længe.

"Borgere fra andre lande evakueres i stort tal, og det åbner op for, at der kan komme aktioner udefra, som kan have en militær karakter, især hvis situationen spidser til de næste dage," vurderer lektor, ph.d. Peter Seeberg, leder af Center for Mellemøststudier ved Syddansk Universitet.

"Så vi kan ikke udelukke, at det bevæger sig ud over kun at være boykot og embargo, og vi må tage i betragtning, at det godt kan føre til interventioner."

Både FN, EU og USA er allerede ved at forberede handling mod landets leder, Muammar Gaddafi, dog forsat ikke af militær karakter.

EU-landene er enige om at indføre våbenembargo mod Libyen, udstede visumforbud og at indefryse aktiver for medlemmer af Gaddafis regime, oplyser kilder i det tyske udenrigsministerium. Den formelle beslutning vil blive truffet i næste uge.

USA's præsident, Barack Obama, har benyttet præsidentembedets beføjelser til at beordre en fastfrysning af alle midler, der tilhører den libyske leder, hans regering og Gaddafi-familien. Det betyder også, at regimets ejendomme er afspærret.

Ifølge et resolutionsudkast fra FN's Sikkerhedsråd mener FN, at angrebene på demonstranter i Libyen "kan være forbrydelser mod menneskeheden", som i givet fald vil skulle retsforfølges ved FN's Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag.

Ifølge Peter Seeberg har Gaddafi ikke en fremtid som leder af Libyen, men han peger på, at det kan komme til at tage tid og blive blodigt.

"Der er mange tegn på, at Gaddafi får sværere og sværere ved at fortsætter sit styre. Det er dog et spørgsmål om, hvor lang tid det vil tage, inden han er færdig. Derfor kan det komme til at blive dramatisk og blodigt," siger Peter Seeberg.

Urolighederne i Libyen brød ud onsdag i sidste uge og har stået på lige siden.