Udland

Gaddafi mister grebet om Tripoli

Voldsomme kampe i hovedstaden Tripoli, flere tusinde dræbte og en leder, der ser sin magt smuldre hen i ørkensandet.

Det er billedet af et land på randen af borgerkrig - og det er billedet af Libyen lige nu, hvor Muammar Gaddafi ikke længere kan styre sit folk.

"Det betyder, at Gaddafi er under voldsomt pres, fordi indtil for ganske kort tid siden regnede man med, at han i det mindste havde kontrollen over Tripoli. Men selv det ser ud til at begynde at skride under ham," siger TV 2 Nyhedernes korrespondent Steffen Jensen.

Ifølge de seneste meldinger har Gaddafis soldater i Tripoli tyet til artilleri for at nedkæmpe oprørerne. En desperat optrapning, som kun beræfter Steffen Jensen i, at Gaddafis dage er talte.

Tunesien hjælper deres "brødre"

Mens mange oprørere i resten af landet netop nu peger geværer og kampvogne mod Tripoli, så er der en massiv flygtningestrøm ud af landet.

"Det er kvinder, det er børn, det er familier, det er unge mænd. De fortæller historier om et land på randen af kaos," siger en anden af TV 2 Nyhedernes korrespondenter, Rasmus Tantholdt, der befinder sig på grænsen mellem Libyen og Tunesien.

Det er både udlændinge og libyere, der kommer gående til fods og krydser grænsen indtil Tunesien, hvor tuneserne hjælper dem med midlertidige flygningelejre.

"Det var i Tunesien, at det hele begyndte. De (tuneserne, red.) føler derfor en ekstra forpligtigelse til at hjælpe dem, de kalder for deres brødre," siger Rasmus Tantholdt.

Der findes ingen oplysninger om hvor mange, der er flygtet ud af Libyen indtil videre.