Udland

Fogh parat til Nato--aktion i Libyen

Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, er parat til at lade forsvarsalliancen deltage i en international aktion i Libyen.

Mulighederne for at gribe ind i Libyen vil blive diskuteret fredag eftermiddag på et hasteindkaldt møde mellem Nato-landenes ambassadører i hovedkvarteret i Bruxelles.

"Det er lidt for tidligt at gå i detaljer, men det er klart, at vi må prioritere evakuering og muligvis også humanitær assistance," siger Fogh.

"Situationen i Libyen understreger vigtigheden af, at EU, Nato og resten af det internationale samfund kan samarbejde," siger Fogh.

Derfor vil han også holde tæt øje med, hvad der kommer ud af mødet i FN's Sikkerhedsråd senere fredag.

"Det her er en international udfordring, og vi skal diskutere med hinanden, hvilke muligheder vi har for at begrænse konsekvenserne," siger Fogh, som på ny fordømmer de libyske myndigheders brug af vold mod civilbefolkningen.

"Det er helt skandaløst, at Libyens regime tilsyneladende benytter væbnede styrker mod sin egen befolkning," siger Fogh.

På mødet i FN's Sikkerhedsråd i New York vil Frankrig og Storbritannien opfordre til sanktioner og våbenembargo mod det libyske regime.

Mens det ventes, at USA vil bakke op om kravet, så er det mere usikkert, om de to øvrige permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, Rusland og Kina, er klar til at tage så drastiske skridt.

Ud over møderne i Nato og FN's Sikkerhedsråd samles også FN's Menneskerettighedsråd fredag for at diskutere situationen i Libyen.