Udland

EU øger presset på Gaddafi

EU-landene er enige om at indføre våbenembargo mod Libyen, udstede visumforbud og at indefryse aktiver for medlemmer af Gaddafis regime.

Det oplyser kilder i det det tyske udenrigsministerium. Den formelle beslutning vil blive truffet næste uge.

Samtidig går Frankrigs præsident, Nicolas Sarkozy, under et besøg i Tyrkiet direkte til angreb på Libyens leder, Muammar Gaddafi.

"Hr. Gaddafi må gå af," lyder den klare besked fra Sarkozy.

Systematisk vold er uacceptabel

"Den systematiske vold mod befolkningen i Libyen er uacceptabel og vil blive genstand for undersøgelser og sanktioner," fortsætter den franske præsident.

EU's udenrigsministre afviste ellers tidligere på ugen at indføre sanktioner mod Libyen.

Enigheden om EU-sanktioner og Sarkozys udmelding kommer inden et møde i FN's Sikkerhedsråd fredag aften dansk tid. Her vil netop Frankrig og Storbritannien med støtte fra USA presse på for at få gennemført internationale sanktioner mod Libyen.

Det er dog endnu uvist, om kravet vil få opbakning fra de to øvrige permanente medlemmer af sikkerhedsrådet, Rusland og Kina, som begge har vetoret.

Samtidig fortsætter flere europæiske lande og USA med at sende specialchartrede skibe mod Libyen for at evakuere nogle af de mange tusinde udlændinge, som er strandet midt i urolighederne i det nordafrikanske land.