Udland

Rønn afviser libyske flygtninge

Italien skriger på mere hjælp fra EUs lande til at håndtere det flygtningekaos, som venter forude, hvis situationen i Libyen bliver ved med at udvikle sig.

Men der er umiddelbart ingen direkte hjælp at hente fra Danmark og integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V).

"Vi skal ikke have en fordeling af asylansøgere, og vi skal ikke suspendere Dublin-forordningen. Vi skal hjælpe til på stedet," siger Birthe Rønn Hornbech.

Frygter 300.000 flygtninge

"Vores politik er jo hele tiden, at solidariteten skal vise sig i, at landende deltager i indsatsen på de steder, hvor problemerne er," siger hun.

Italien frygter, at op mod 300.000 flygtninge vil sætte sig i bådene og krydse Middelhavet, hvis Gaddafis styre bryder sammen.

Italien vil derfor have EU-landene til at garantere, at flygtningestrømmen fra Nordafrika ikke kun bliver de sydeuropæiske landes hovedpine, men et fælles problem for alle EU's medlemslande.

Socialdemokraterne støtter Rønn

Den danske integrationsministers klare afvisning får også opbakning fra Socialdemokratiets integrationsordfører, Henrik Dam Kristensen.

"Det er klart, at udviklingen betyder, at der kan blive pres på de europæiske grænser. Men det er vigtigt at fastholde, at det ikke kan nytte noget at flytte flygtningene rundt i Europa," siger Dam Kristensen.

SF vil derimod ikke lukke døren helt i for det italienske nødråb. Integrationsordfører Astrid Krag understreger, at det er en "banebrydende historisk" situation, og at Danmark bør støtte både økonomisk og med "hvad, der ellers bliver nødvendigt".

Men om det også kan omfatte at modtage asylansøgere, som i første omgang er ankommet til andre EU-lande, vil hun ikke komme med et klart svar på.