Gaddafi: Al-Qaeda står bag oprør

Den libyske leder Muammar Gaddafi har i dag holdt en tale på libysk stats-tv. Talen foregik via telefon, og Gaddafi sagde blandt andet, at det er terrornetværket al-Qaedas leder Osama Bin Laden der står bag urolighederne i landet.

Det faktum at Gaddafi ikke var på tv med levende billeder og udtalelsen om Bin Laden, får TV 2|NYHEDERNEs korrespondent Steffen Jensen, til at sige at Gaddafi fuldstændig har mistet kontakten med virkeligheden.

Gaddafi beskyldte samtidig al-Qaeda for at give de unge demonstranter narko og alkohol.

Det er den trængte libyske leders anden tv-optræden, siden demonstrationerne mod hans 41 år lange styre brød ud.

"Det er international terrorisme"

Henvendt til den ældre generation i Libyen sagde Gaddafi, at "disse bevæbnede unge, vore børn, opmuntres af folk, der er eftersøgt i USA og resten af den vestlige verden".

"Det er ikke et folkeligt oprør, vi ser i Libyen. Det er international terrorisme," sagde Gaddafi.

Han understregede samtidig, at situationen i Libyen er anderledes end i Egypten og Tunesien, hvor folket har væltet deres ledere.

Afvæbn demonstranterne

"Her har I magten i jeres hænder, folkets hænder. I kan ændre magten, som I vil. Det er jeres valg: I de ældre, I klanernes ledere, I professorerne," sagde Gaddafi.

Han opfordrede samtidig Libyens indbyggere til at afvæbne demonstranterne, der har overtaget magten i store dele af landet.

"Forfatningen er klar: Tag våbnene fra dem. Jeg har kun moralsk autoritet," sagde Gaddafi, der traditionelt har præsenteret sig som leder af en revolution, der ledes af folket.