Udland

EU overvejer humanitær aktion i Libyen

Mens situationen i Libyen udvikler sig minut for minut, er EU ved at forberede en beredskabsplan.

Og det kan blive nødvendigt at iværksætte en væbnet humanitær aktion, hvis situationen bliver ved med at udvikle sig i den forkerte retning i landet, hvor op imod 6000 EU-borgere opholder sig.

Det siger en EU-diplomat.

- Det er en af de ting, vi arbejder på. Det er komplekst og vanskeligt, men vi planlægger, hvad vi kan gøre i forhold til de forskellige scenarier, siger han.

Han fortæller, at EU er i løbende kontakt med alle medlemslandene for at forberede EU's fremadrettede plan, også hvad angår en eventuel humanitær intervention.

- Vi er i kontakt med medlemslandene for at se, hvorvidt deres faciliteter, både civilt og militært, kan bruges til formålet, siger han.

Onsdag kom det frem, at EU-landene ligeledes forbereder sanktioner mod Libyen og landets diktator, Muammar Gaddafi.

EU vil dog først og fremmest sikre, at de europæere, der befinder sig i Libyen, kan komme sikkert ud af landet.

EU-Kommissionen har derfor iværksat sit såkaldte Monitorerings- og informationscenter (MIC), der skal hjælpe lande både i og uden for Europa med at evakuere sine borgere fra Libyen.

EU gør alt, hvad unionen kan, for at håndtere situationen, lyder det fra EU-diplomaten, der dog kalder udviklingen for "total uforudsigelig".

- Det her er noget, som ingen, og heller ikke EU, har indflydelse på. Det sker blandt det libyske folk. Selvfølgelig er der områder, vi kan have indflydelse på, blandt andet at beskytte EU-borgerne, siger EU-diplomaten.

/ritzau/