Udland

Uro har bredt sig til syv lande

Over alt i Mellemøsten fortsætter de folkelige oprør, der nu har bredt sig i både omfang og styrke.

I syv lande demonstreres der således nu imod magthaverne, og demonstrationerne har bredt sig til Kuwait, Oman og Djibouti.

Mens demonstranterne i den lille østat Bahrain oplevede stor symbolsk sejr, da de generobrede Perle-pladsen, slog styret i Libyen hårdt ned på demonstranterne, og der meldes om mere end 100 dræbte alene i går.

Også i Algeriet, hvor demonstranterne er gået på gaden, kom det til sammenstød mellem politiet og menneskemængderne - og i Yemen har politiet beskudt demonstranterne.

Algeriet: 40.000 politifolk på gaderne

Kampklædt politifolk var sendt på gaden i Algeriets hovedstad Algiers for at forhindre demonstranterne i at nå frem til Martyrpladsen - over hele hovedstaden var flere end 40.000 politifolk sendt på gaden.

Artiklen fortsætter under videoklippet

Præsident Abdelaziz Bouteflika har forbudt enhver form for demonstration. Landet har været i undtagelsestilstand siden 1992, og selvom styret flere gange har lovet at hæve undtagelsestilstanden, så er det ikke sket.

Libyen: Dræbes af snigskytter og mortergranater

Også i Libyen rapporteres der om særdeles voldsomme angreb på demonstranterne - alene i går skal flere end 100 civile være blevet dræbt og næsten tusind såret.

Det er begrænset, hvad der slipper ud af billeder fra Libyen, fordi der er blevet lukket ned for internettet, så demonstranterne ikke kan kommunikere med omverdenen.

De få rapporter - der slipper ud - fortæller, at Gadaffis styre dræber demonstranter med alt lige fra snigskytter, maskingeværer og mortergranater.

Fra Libyens stats-tv lyder det, at det folkelige oprør er arrangeret af jøder og USA.

Yemen: Politiet åbnede ild mod demonstranter

I Yemen fortsætter protesterne i dag for 11. dag i træk, og flere tusinde demonstranter har i de seneste dage marcheret i byerne Aden og Taiz.

Artiklen fortsætter under videoklippet

Demonstranterne er blevet mødt af kampklædt politi og stenkastende tilhængere af styret, og i går blev en demonstrant dræbt, da politiet åbnede ild - mindst fem andre blev såret.

Antallet af dræbte demonstranter er nu oppe på syv.

Bahrain: Kvinderne går nu også på gaden

I Bahrain er demonstranterne tilbage på Perle-pladsen i centrum af hovedstaden Manama. Det sker efter, at soldater i går fordrev dem fra pladsen og dræbte fire demonstranter.

Artiklen fortsætter under videoklippet

Samtidig er shiamuslimske kvinder i tusindvis begyndt at gå på gaden for at lufte deres utilfredshed og støtte deres mænd og brødre.

Soldater og politi blev i går beordret væk fra pladsen for at skabe vej for dialog mellem magthaverne - den sunnimuslimske kongefamilie - og befolkningsflertallet, der er shiamuslimer.

uro mellemøsten Karsten Fledelius

Der er ikke én forklaring på, hvorfor befolkningen i flere lande i Mellemøsten kræver demokratiske reformer, men det er karakteristisk at der i flere af landene er indbyrdes stridigheder, fortæller historikeren Karsten Fledelius.

Her kan du få et overblik over de forskellige problematikker i flere af de uroprægede lande:

Algeriet:Der har været undtagelsestilstand i landet siden 1992 og ifølge Karsten Fledelius, er Algeriet et af de mest truede regimer. Situationen i Algeriet minder på mange måder om situationen i Egypten, hvor demonstrationer har fået præsident Hosni Mubarak til at gå af. Samtidig har der også været demonstrationer i nabolandet Tunesien, hvilket kan få konsekvenser i Algeriet. Algeriet er i virkeligheden en rig oliestat, men magteliten har sat sig på samfundsressourcerne.

Iran:Med regeringsstøttede demonstrationer i Iran, prøver regimet at lette trykket, men det iranske styre står formentlig over for et generationsskifte og det er interne stridigheder.

Yemen:Landet var indtil 1990 to republikker: Nord- og Sydyemen og siden har der været indre regionale modsætninger. Lederen af en oprørsbevægelse i det sydlige Yemen er netop blevet anholdt af hæren på grund af urolighederne i landet. Den siddende regering har siddet siden 1990.

Bahrain:I landets parlament har sunnimuslimerne flertal, mens befolkningsflertallet er shiamuslimer. Samtidig har landet et overhus, der nedsættes af kongen, og som kan omgøre alle love. I de nuværende demonstrationer har sunnimuslimer, shiamuslimer og kristne forenet sig i protest.

Kuwait:En stor del af befolkningen i Kuwait er indvandrere, som ikke har nogen borgerlige rettigheder i landet.

Libyen:Ifølge Karsten Fledelius er det ikke til at vide, hvad der kommer til at ske i Libyen. Muammar Gaddafi har siddet ved magten i 41 år og har ifølge Karsten Fledelius meget store ressourcer. Chancen for demokratiske reformer i landet er kun til stede, hvis en central gruppe i magtapparatet vender sig mod Gaddafi og går med folkebevægelsen, som det skete i Egypten.

Kilde: Historiker Karsten Fledelius