Udland

Mærsk-kaprer kan få 34 års fængsel

Abduwali Muse er pirat. Han kaprede containerskibet Maersk Alabama, men det varer mange år, før han igen kan stævne ud fra Somalia.

Onsdag afgør en domstol i New York, om han er en koldblodig piratkaptajn, eller en forvirret tidligere gedehyrde, der er pirat af nød.

Forskellen er op til syv års fængsel, men i fængsel kommer Muse. I maj 2010 tilstod han efter en aftale mellem forsvarere og anklagere to kapringer, to tilfælde af bortførelse og to tilfælde af gidseltagning.

Fristen var for stor

Aftalen indebar, at anklagemyndigheden formelt frafaldt anklagen om pirateri, der kan straffes med livstid. I stedet blev parterne enige om en strafferamme på mellem 27 år til 33 år og ni måneders fængsel.

Både forsvarer og anklager har netop holdt deres afsluttende procedurer, og her siger forsvaret, at straffen skal ligge i den nedre ende, altså 27 års fængsel.

"Fristelsen for at blive pirat var overvældende for Muse. Han havde så lidt at tabe. Uden nogen status eller uddannelse havde han ingen mulighed for at skabe et stabilt liv for sig selv," argumenterer Muses forsvarere, Fiona Doherty og Philip Weinstein.

Forhandling gik galt

Kapringen blev dramatisk. Piraterne tog Mærsk-kaptajn Richard Philips med i en redningsflåde. Et amerikansk krigsskib var sendt til stedet, og da Muse kom om bord på krigsskibet for at forhandle, åbnede skarpskytter på skibet ild mod flåden og dræbte de tre andre pirater.

Richard Philips slap uskadt og er efterfølgende blevet amerikansk helt, mens Muse blev overført til USA. Maersk Alabama ejes af A.P. Møller Mærsk's amerikanske datterselskab.