Steffen Jensen: Folket er de arabiske lederes mareridt

Tahrir-pladsen i det centrale Kairo er den egyptiske hovedstads bankende hjerte. Det er også her, alle de store demonstrationer afvikles. Men det måtte for alt i verden ikke ske i dag, havde de egyptiske myndigheder besluttet. Derfor havde en talstærk politistyrke lukket alle indfaldsvejen af til pladsen, hvis berømteste beboer er Tut Ankh Amon inde på Egypt Museum.

Denne massive magtdemonstration fra myndighedernes side betød dog langtfra, at demonstranterne vendte om og gik hjem igen. Fra alle hjørner af byen strømmede de forskellige demonstrationstog ind mod centrum, hvor det var planen, at de alle skulle forenes på Tahrir-pladsen, blot for at blive stoppet af politibarrikader undervejs.

Hvis myndighedernes plan var, at de dermed ville have situationen mere under kontrol, tog de fejl. I stedet for én stor demonstration på Tahrir-pladsen, hvor størrelsen ville have været målestokken for den regeringskritiske bevægelses styrke, fik myndighederne i snesevis af sammenstød over hele byen. Sammenstød som er fortsat til langt ud på aftenen.

Pansrede mandskabsvogne i Kairo

Ved 18-tiden så vi de første pansrede mandskabsvogne fra de egyptiske militær rulle ind i den centrale del af Kairo. Demonstranterne omringede køretøjerne og kravlede op på nogle af dem, for at give soldaterne hånden. Men militæret i Tunesien ret tidligt gjorde det klart, at det ikke ville bruge våbenmagt imod befolkningen, og dermed tog parti under revolutionen, så har det egyptiske militær endnu ikke bekendt kulør. Vi har lige nu hørt rygter - og det må nok understreges, at det er ubekræftet - om af hæren har haft sammenstød med politiet. Hvis det er rigtigt, er det alvorligt for præsident Mubarak. Men - det er ubekræftet i skrivende stund.

Der rapporteres om voldelige sammenstød i mange andre egyptiske storbyer fra Suez i den østlige del af landet til Alexandria oppe ved Middelhavskysten og Assiyut i Øvre Egypten.

Udgangsforbud griber om sig

Egyptisk stats-TV meddeler, at der nu er erklæret udgangsforbud i Kairo, Alexandria og Suez.

Vi får også at vide, at egyptiske sikkerhedsstyrker har stormet den arabiske satellitkanal Al-Jazeeras kontor i Kairo, hvilket formentlig betyder, at den tv-kanal, som de fleste egyptere får deres informationerne om virkeligheden i deres land fra, snart bliver lukket af, men indtil videre sender den.

Jeg sidder lige nu og kigger på to tv-skærme. Den ene viser Al Jazeera, den anden egyptisk stats-tv. Al Jazeeras billede viser en brændende politibil på gaden lige nedenfor. Det andet statslige billede viser et stort view over Kairo, der tyder på ro og orden. De to kameraer står ca. 200 meter fra hinanden. De to forskellige billeder fra samme kameraposition fortæller mere end mange ord.

Det er nu over to timer siden, at udgangsforbuddet trådte i kraft her i Kairo, men kampene fortsætter over hele byen. Mange steder er der væltede, brændende politibiler. Tykke skyer af tåregas stiger til vejrs. Og for lidt siden hørte vi også skydning med skarpt.

Ligner en revolution

Selvom det, vi overværer nu, er de værste uroligheder i de 30 år, Hosni Mubarak har været ved magten, så er det endnu for tidligt at sige noget definitivt om, hvor det her ender. Men set herfra Kairos centrum til aften, der ligner til forveksling en revolution.

Lad os se, hvordan det ser ud i morgen, når røgen letter.

* * *

Internettet er blokeret og mobiltelefonnettet lukket ned, derfor er det ret svært at kommunikere hernede fra. Vi har dog smuglet en lille satellit-antenne med ind i landet, som gør, at vi kan komme på nettet udenom de nationale udbydere, og det er ad den vej, denne historie er kommet ud.