Udland

SF anklager Fogh for studehandel

SF's udenrigspolitiske ordfører Holger K. Nielsen er helt klar i mælet i for-hold til påstandene om, at tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) har efterladt et indtryk hos tyrkerne af, at han ville sørge for at få lukket den kurdiske tv-station ROJ-tv til gengæld for posten som Natos generalsekretær.

"WikiLeaks afsløring af Anders Foghs løfter til tyrkerne om at lukke ROJ-Tv stiller ham i et særdeles uheldigt lys," siger SF's udenrigspolitiske ordfører Holger K. Nielsen i en pressemeddelelse.

"Der er rent ud sagt tale om en beskidt studehandel, hvor Fogh langt overskred sine beføjelser som statsminister. Han har selvsagt ingen kompetencer i forhold til danske domstole, og det er derfor også med god grund, at tyrkerne føler sig snydt," fortsætter Holger K. Nielsen.

Konkrete løfter

Det er lækkede dokumenter, som organisationen WikiLeaks har offentliggjort, der tegner et billede af, at Natos generalsekretær Anders Fogh Rasmussen er løbet fra konkrete løfter, han har givet Tyrkiet.

Som en forudsætning for, at tyrkerne ville godkende Fogh til jobbet, skal han angiveligt også have lovet, at Tyrkiet ville få posten som vicegeneralsekretær i Nato.

Tyrkerne har efterfølgende brokket sig over, at Foghs løfter aldrig er blevet indfriet. Det fremgår af et lækket referat fra den 18. februar i år, hvor tyrkiske diplomater havde et møde med den amerikanske viceudenrigsminister, William Burns.

Holger K.: Ikke til at stole på

"Tilbage står indtrykket af en mand, som tilsyneladende ville bruge alle midler for at nå sit mål, og som man ikke kan stole på," siger Holger K. Nielsen.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, har kun hovedrysten tilovers for den påståede handel, og han afviser ethvert kendskab til sagen.