Udland

Sikker sejr til Myanmars generaler

Det ene af de to partier, der støtter militærjuntaen, Solidaritetsunionen og Udviklingspartiet (USDP), ser ud til at have vundet størstedelen af pladser i parlamentet, viser de første resultater ifølge statsstyret tv.

Det overrasker næppe nogen, der har fulgt med i udviklingen forud for valget. De to partier møder kun meget ringe modstand, i og med at de komplekse, nye valgregler spænder ben for oppositionen og ikke mindst dens leder, demokratiforkæmperen og Nobelpristageren Aung San Suu Kyi.

De endelige resultater ventes tidligst offentliggjort mandag.

Meldinger fra øjenvidner i Myanmar tyder på, at valgdeltagelsen har været lav, og at der har været en del uregelmæssigheder ved valget, skriver Reuters.

Mindst seks partier har klaget til valgkommissionen over, at statsansatte blev tvunget til at stemme på USDP, som regnes for militærjuntaens politiske arm.

Allerede inden valget gik i gang, blev det fordømt fra flere sider som en maskerade, der blot skal cementere militærets greb om magten i det sydøstasiatiske land.

USA's præsident, Barack Obama, sagde under sit besøg i Indien, at valget i Myanmar hverken er frit eller retfærdigt.

"Alt for længe er indbyggerne i Burma (Myanmar red.) blevet nægtet retten til at bestemme," sagde Obama.

Aung San Suu Kyi er fortsat i husarrest - den udløber den 13. november - og hun er blandt dem, der har opfordret til at boykotte valget.

Hendes parti vandt valget for 20 år siden, men fik aldrig lov at komme til magten, og partiet er nu opløst.

I mange valgkredse havde vælgerne kun to partier at vælge imellem, nemlig USDP og NUP, som også står juntaen nær.