Udland

Iran støtter Libanon mod Israel

Irans præsident, Mahmoud Ahmadinejad, har benyttet sit besøg i Libanon til at forsikre landets regering om, at Iran vil stå sammen med Libanon mod, hvad han kalder fjendtligheder fra nabolandet Israel.

Ahmadinejad, der gennemfører det første officielle statsbesøg fra en iransk præsident i Libanon, fik en stormende velkomst af tusindvis af shiamuslimske muslimer. De stod på begge sider af vejen fra lufthavnen, hvor de kastede ris og blomsterblade mod hans kortege.

- Iran vil altid stå ved Libanons side og vil aldrig svigte. Vi vil garantere, at vi vil hjælpe Libanon mod fjendskaber, primært iscenesat af det zionistiske regime i Israel, siger Ahmedinejad.

I en erklæring, der tilsyneladende har til formål at lette måneders spændinger mellem pro-vestlige politikere og Teherans shiamuslimske allierede, Hizbollah, siger Ahmadinejad, at Iran støtter et stærkt og samlet Libanon.

Hans rejse har skabt bekymring i USA, som ønsker at isolere Iran på grund af dets atomprogram. Amerikanerne siger, at Irans støtte til militante Hizbollah-medlemmer underminerer Libanons suverænitet.

Det har også foruroliget pro-vestlige politikere i Libanons sammensatte enhedsregering. De har protesteret over, at Ahmadinejad behandler Libanon som "en iransk base ved Middelhavet".

Men Ahmadinejad nævner ikke Hizbollah under besøget i præsidentpaladset, men understreger i stedet Irans generelle støtte til Libanon.

- Vi støtter et stærkt og forenet Libanon. Vi vil altid stå bag den libanesiske regering og nationen, sagde han, men han stod sammen med den kristne præsident Michel Suleiman.

Den amerikanske udenrigsminister, Hillary Clinton, der er på besøg i Kosovo, siger, at USA blankt afviser ethvert forsøg på "at destabilisere eller ophidse spændinger" i Libanon.

/ritzau/Reuters