Udland

Ekspert: Solstorm i 2013 kan blive voldsom

Eksperter advarer mod, at en kraftig solstorm i 2013 kan føre til massive strømafbrydelser, ødelagte satelliter og smadrede kommunikations-systemer.

Forleden indkaldte det britiske forsvarsministerium til et pressemøde, hvor de informerede om de konkrete trusler ved den varslede solstorm i 2013.

Ifølge den danske astrofysiker Michael Linden-Vørnle er truslen reel, men forbundet med samme usikkerhed som en helt almindelig vejrudsigt.

"Der findes rumvejrudsigter, der peger på, at noget voldsomt vil ske i 2013. I 2003 havde vi den kraftigste solstorm nogensinde, hvor bl.a. dele af Malmø blev mørklagt. I 1989 lammede en solstorm flere transformer-stationer i USA," fortæller astrofysiker Michael Linden-Vørnle til tv2.dk.

Rumfartsorganisationen NASA har tidligere meldt ud, at en solstorm i dag vil kunne lamme store dele af den teknologsike infrastruktur.

Fakta om solstorm:

Solstorm er en eksplosion af magnetisk energi i solens atmosfære.

Den forårsager intense serier med øget lysstyrke.

Mængden af energi, der bliver udsluppet under lysudbruddet, er 10 mio. gange større end energimængden fra et vulkanudbrud.

"Vi er i stigende grad afhængige af satelitter, gps'er og avancerede kommunikationssystemer. Men som ved en almindelig vejrudsigt, kan man jo tage sine forholdsregler. Satelliterne kan sættes i en form for dvaletilstand, hvor de ikke tager så meget skade," forklarer Linen-Vørnle.

Han advarer dog mod, at vi går i panik med udsigten til den voldsomme solstorm i 2013.

"Der er jo ikke tale om at kloden går i brand og flyverne falder ned fra himlen. Vi er sgu meget beskyttet af klodens magnetfelt hernede. Det er og bliver satelliterne ude i rummet, der er mest udsat," slutter astrofysikeren.