Udland

Passagerer i cockpit på polsk præsidentfly

Da det polske præsidentfly med blandt andre præsident Lech Kaczynski om bord forulykkede kort før landingen ved Smolensk i Rusland i april, skete det efter, at besætningen flere gange var blevet advaret mod at lande. Det siger den russiske kommission, der under-søger omstændighederne ved ulykken.

"Flykontrollen i Smolensk advarede to gange besætningen om, at der var tåge i lufthavnen. Sigtbarheden var nede på 400 meter, og forholdene var ikke til, at lufthavnen kunne modtage flyet," siger Aleksej Morosov, leder af den tekniske del af kommissionen.

Tatijana Anodina, leder af kommissionen, siger at det også er blevet klarlagt, at der i cockpittet på præsidentflyet var personer, der ikke tilhørte besætningen.

"En af stemmerne er identificeret præcist, mens stemmen fra den anden, eller de andre, vil kræve yderligere informationer fra den polske side," siger hun.

Piloternes kabinedør stod åben

Samtidig har efterforskningen af flystyrtet afsløret, at piloternes kabinedør stod åben, da flyet forsøgte at lande, og det derfor at svært at identificere personalets stemmer.

De russiske myndigheder har afvist, at der var tale om en terroraktion, men ifølge en polsk embedsmand står spørgsmålet om, hvorvidt piloterne blev presset til at lande ubesvaret hen.

Alle 96 om bord på flyet blev dræbt, da det styrtede ned den 10. april.