Udland

Islandsk vulkan udleder tonsvis af CO2

Vulkanudbruddet i Island udleder flere skadelige drivhusgasser til atmosfæren end en lille til mellemstor økonomi i Europa, viser nye beregninger.

Hver dag udleder vulkanen Eyjafjallajökull i Island tonsvis af skadelige drivhusgasser til atmosfæren. Det viser nye beregninger, der er foretaget på baggrund af tidligere vulkanudbrud i området.

Hvis sammensætningen af gasser er den samme denne gang som ved tidligere udbrud, så ryger der omkring 150.000 ton CO2 ud i luften hver eneste dag, siger Colin Macpherson fra universitetet i Durham, Storbritannien.

Det daglige udslip af drivhusgasser fra vulkanen svarer dermed til den samlede udledning i en lille til mellemstor økonomi i Europa.

Hvis udledningen fra vulkanen fortsatte i et år, ville det således placere den som nummer 47 på listen over verdens største forurenere, viser udregninger foretaget af World Resources Institute.

Vulkanen bidrager dog foreløbig kun med mindre end én procent af det globale udslip af drivhusgasser, understreger eksperterne.

Patrick Allard fra Instituttet for global fysik i Paris mener dog, at det rigtige tal kan være så højt som 300.000 ton. Men uanset hvilken mængde, vulkanen rent faktisk udleder, så er det altså større end CO2-udslippet i mange lande.

Det er højere end udslippet i både Østrig, Portugal, Irland, Finland, Bulgarien, Sverige og Danmark.

Vulkanen kan dog ikke udråbes til den helt store klimaskurk. For samtidig med, at den udleder drivhusgasser, så har flyveforbuddet i store dele af Europa medført en brat nedgang i CO2-udslippet fra luftfartssektoren.

Ifølge Det Europæiske Miljøagentur (EAA) bidrager flytrafikken i Europa - på en almindelig dag uden askeskyer - med 440.000 ton C02.

Dermed opvejer flyveforbuddet stort set den CO2, som Eyjafjallajökull-vulkanen spyer ud, hævder eksperterne.

/ritzau/AFP