Udland

Titusinder sagde et sidste farvel

Polske og udenlandske ledere deltog søndag i begravelsen af Polens præsident Lech Kaczynski og hans hustru Maria.

Men vulkansk aske over Europa forhin-drede en række stats- og regerings-chefer i at deltage.

USA's præsident, Barack Obama, var en af dem, der blev tvunget til at droppe planerne om at deltage i begravelsen i byen Krakow. Præsidentparret blev dræbt sammen med 94 andre ved et flystyrt i Rusland den 10. april.

Håber på positiv konsekvens

Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, trodsede vulkanasken og fløj ind til Krakow fra Moskva og sendte dermed et stærkt budskab om solidaritet med det polske folk, der håber, at det tragiske flystyrt får den positive konsekvens, at forholdet mellem de to lande bliver forbedret.

Polens kardinal Stanislaw Dziwisz roste Rusland under begravelsesmessen, der blev holdt i middelalderkirken Skt. Marys Basilika, der er berømt for at huse Europas største udskårne gotiske alter.

"Tragedien for otte dage siden og Ruslands sympati og tilbud om hjælp i disse dage har givet os håb om et bedre forhold mellem vore to store nationer. Jeg retter disse ord mod præsident Medvedev," sagde Dziwisz.

Ved siden af Dziwisz lå kisterne med Lech og Maria Kaczynski svøbt i Polens rød-hvide flag.

50.000 fulgte med

Kaczynskiernes datter, Marta, og Lech Kaczynskis tvillingbror, Jaroslaw, som leder Polens største oppositionsparti, sad forrest i kirken. De havde insisteret på at gennemføre begravelsen, selv om askeskyen fra Island har lukket både Polens og en lang række andre europæiske landes luftrum.

Uden for kirken fulgte omkring 50.000 sørgende polakker begravelsesmessen på storskærme. Kaczynskiernes kister skulle senere transporteres til Wawel katedralen, hvor de vil blive placeret i katedralens krypt, der ellers er reserveret til monarker, nationalhelte og poeter.

Begravelsen er kulminationen på en uges national sorg over de i alt 96 ofre for flykatastrofen.

"En patriot og en nær ven"

USA's præsident, Barack Obama beklagede, at han ikke var i stand til at deltage i begravelsen.

"Præsident Kaczynski var en patriot og en nær ven og allieret af USA. Det samme var de, der døde sammen med ham. Det amerikanske folk vil aldrig glemme det liv, de levede," sagde Obama i en erklæring.

Polen, der tidligere var en del af sovjetblokken under Den Kolde Krig, er nu medlem af Nato og en tæt allieret af USA.