Sådan ser flysituationen ud i Europa

Over 16.000 flyvninger blev aflyst fredag på grund af skyer af islandsk vulkanaske, der dækker luftrummet i store dele af Europa. Lørdag ser også ud til at byde på tusindvis af aflysninger. Eurocontrol, der koordinerer flytrafikken i 38 lande, siger, at asken fra vulkanen ved Eylafjallajökull i Island bevæger sig mod øst og sydøst og talsmand Joe Sultana advarer om "omfattende afbrydelser i lufttrafikken" lørdag.

Hele 18 lande i Europa har i øjeblikket lukket ned for hele eller det meste af deres luftrum.

Irland, Litauen og Norge har gradvist åbnet dele af luftrummet. I Skotland og Nordirland er askeskyerne drevet væk og flytrafikken er blevet genoptaget.

Europas tre største lufthavne London Heathrow, Paris' Charles de Gaulle og Frankfurt er alle lukkede. Alle lufthavne i Paris er minimum lukket indtil klokken 14 lørdag. Eurostars tog mellem London og Paris har været overfyldte på grund flyaflysninger.

I Holland er Schiphol-lufthavnen i Amsterdam lukket ned for europæiske afgange indtil minimum klokken 10 lørdag. Interkontinentale flyvninger er blevet udskudt indtil klokken otte lørdag og muligvis længere.

I Italien er luftrummet lukket mindst otte timer lørdag i den nordlige del af landet.

Op mod 2500 norske ansatte i SAS Ground Service kan blive sendt hjem fra på mandag, hvis selskabets fly fortsat ikke kan komme i luften på grund af vulkanasken fra Island.