Udland

Asken skaber stilhed i luftrummet

Der hersker noget nær kaos i lufthavne over det meste af Nordeuropa. Derimod er der stilhed i Luftrummet. Ikke et fly rører sig. Aske fra et Vulkanud-brudet i Island gør det umuligt at flyve, og flytrafikken ventes ikke at komme i gang igen før tidligst lørdag.

Senest lukkede Europas næststørste og Tysklands største lufthavn, Frankfurt, på ubestemt tid på grund af asken. I Storbritannien er al flytrafik indstillet indtil natten til lørdag, men myndighederne ved endnu ikke, hvornår trafikken kan genoptages eller i hvilket omfang.

Europas travleste lufthavn stå stille

Torsdag blev flytrafikken fra og til en række store lufthavne i Nordeuropa standset, blandt andre Charles de Gaulle i Paris, Schiphol i Amsterdam og Heathrow i London, Europas travleste.

Flytrafikken i alle nordiske lande er ligeledes indstillet. Kastrup i København indstiller trafikken til klokken 02.00 natten til lørdag og luftrummet over hele Danmark er lukket i samme tidsrum.

I Norge venter myndigheder at trafikken ikke kommer i gang før tidligst lørdag, hvorimod svenske myndigheder ser lidt lysere på situationen. Her kan trafikken måske komme i gang fra enkelte lufthavne i løbet af fredagen.

Problemer på verdensplan

Vulkanasken skaber også store problemer på verdensplan. Flyselskaber i Nordamerika, i asiatiske lande og Sydamerika har aflyst næsten alle afgange til Nordeuropæiske lufthavne og siger, at fly mod Europa tidligst kommer på vingerne lørdag.

Cirka halvdelen af alle flyafgange tværs over Atlanten er aflyst fredag, og trafikken bliver næppe normaliseret før efter weekenden.