Udland

Vidne: De døde i to ildkugler

Et øjenvidne til flyulykken, hvor Polens præsident i dag omkom sammen med 95 andre ombordværende, fortæller fremmødte journalister, at han så to eksplosioner, da det store Tupolev Tu-154 styrtede til jorden.

"Jeg kiggede ind i tågen og så flyet komme meget lavt ind. Den venstre vinge hang nedad. Og så hørte jeg et brag," fortæller manden om sin oplevelse.

"Noget gik galt, og så lød der et brag. Man kunne se to ildglimt, og så var flyet styrtet ned."

Han troede først, at det var et mindre fly, men da han løb hen til ulykkesstedet, så han, at der var tale om det polske fly, som de ventede på skulle lande for at deltage i mindehøjtideligheden i Katyn.

"Der var en mægtig ildkugle, da flyet havde meget brændstof."

De første gæster stod allerede klar til højtideligheden, da ulykken skete. Højtideligheden skulle læge et gammelt sår mellem Polen og Rusland, hvor 20.000 polske officerer og embedsmænd blev myrdet af Stalins hemmelige politi for nu 70 år siden.

Det er formentlig en pilotfejl, der førte til det 20 år gamle flys styrt. Der var stærk tåge i området, og det var anden gang, at piloten prøvede at få flyet ned i Katyn, da det ramte nogle trætoppe 1,5 km fra landingsbanen.