Udland

Tyrkiet kræver Fogh indfrir gæld

Tiden er kommet, hvor Tyrkiet vil have sin betaling for at acceptere Anders Fogh Rasmussen som generalsekretær for NATO.

Når der om kort tid skal udnævnes to nye assisterende generalsekretærer, vil Tyrkiet derfor kræve, at danskeren får selskab af en tyrker i NATO-toppen, erfarer Ritzau.

"Vi har store forventninger om, at Tyrkiet får tildelt en af disse poster," siger en tyrkisk topdiplomat, mens Fogh er på besøg i Istanbul.

Han peger på, at det dermed vil få opfyldt "et af løfterne" fra Nato-topmødet i Strasbourg sidste forår, hvor den daværende danske statsminister efter længere tids tyrkisk modstand blev udnævnt som ny Nato-chef.

Fogh er i disse dage i Istanbul, hvor han står i spidsen for et forsvarsministermøde i alliancen.

Men han har også haft tid til at mødes med Tyrkiets præsident, Abdullah Gül, fredag formiddag, og ifølge Ritzaus oplysninger er det tyrkiske krav blevet fremlagt på dette møde.

Abdullah Gül har samtidig kørt sin egen udenrigspolitiske toprådgiver, Hüseyin Diriöz, i stilling til posten.

Anders Fogh Rasmussen bekræfter, at han har haft en "generel samtale" med den tyrkiske præsident om NATOs medarbejderstab i hovedkvarteret.

"Jeg har bekræftet, at det er vores grundlæggende politik, at alle medlemslande i NATO skal være fair og proportionelt repræsenteret i vores medarbejderstab," siger Fogh.

NATO har i alt seks assisterende generalsekretærer, som leder hver deres enhed i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles. To af dem skal udskiftes i løbet af de kommende måneder, og det er i sidste ende op til Fogh at afgøre, hvem der er mest kvalificeret til at få posterne.