Udland

Tranums hulrum var som en ligkiste

To et halvt døgn efter sin redning er den danske FN-arbejder Jens Tranum Kristensen udskrevet fra hospitalet i Haitis hovedstad Port-au-Prince. Han lå fem dage under et knust skrivebord, før det lykkedes ham at få kontakt til mennesker udenfor. Selv anslår han, at det hulrum, han overlevede i, var halvanden meter i længden, 40 cm i bredden og 30 til 40 cm i højden.

"Nok blev bordpladen trykket ned, nok blev bordpladen ødelagt, men der var alligevel plads, der hvor jeg lå," fortæller han TV 2's korrespondent i jordskælvsområdet.

Gennem de fem dage hørte han bankelyde fra kolleger, der også var fanget i ruinerne. Til sidste lå han dog helt alene i mørket.

"Den sidste hørte jeg vel 36 timer før jeg selv fik kontakt, så..."

Tænkte på døden

Til sidst i ensomheden begyndte også tankerne om døden at melde sig

"En masse tanker om dem, jeg ikke længere skulle se, mine venner og familie. Det ting som jeg ikke har nået at få set."

Da det så endelig lykkedes at komme ud i fri luft. Reddet ud fra en luftlomme på størrelse med en barnekiste, følte han "befrielse, lettelse, taknemmelighed."

"Jeg har næsten ingen skrammer, jeg er lidt øm efter fem dage på et hårdt betongulv," fortæller han gående ned ad gade, hulkindet, men med farve i kinderne og liv i sine øjne.

Ville drikke sin urin

I går var Jens Tranum Kristensens livvagt og FN-kollega, Kate Møller Jensen, som en af de første danskere på besøg hos Jens Tranum Kristensen på hospitalet.

"Da jeg så Jens sidde dér ved en computer på hospitalet, sagde jeg til ham: 'Er du ved at afslutte din arbejdsrapport'. Han så op på mig. Og så græd vi begge to," siger hun til TV 2.

"Han har fortalt mig, at han opsamlede sin urin i en kaffekop eller et krus, som han havde nær ved sig," siger livvagten, der selv reddede sig ud i sidste øjeblik.

"Han vidste ikke, hvorvidt han kunne drikke det. Da han kom ind på hospitalet spurgte han lægerne. De sagde, at det kunne han have gjort. At det også er en måde at overleve på."