Udland

Så længe kan man overleve uden vand

Blå mærker.

Det er det eneste, som den danske FN-medarbejder Jens Tranum Kristensen - ifølge ham selv - pådrog sig efter fem dage i ruinerne fra den sammenstyrtede FN-bygning efter jordskælvet i sidste uge i Haiti.

Jens Tranum Kristensen er uden tvivl også dehydreret efter fem dage uden mad og drikke, men da man kan overleve helt op til ti dage uden væske og uden at få varige men på organer m.m., kommer Jens Tranum Kristensen sig formentlig uden fysiske men, så snart kroppen har fået tilført væske.

"Man kan klare sig uden mad i op til én måned. Hvis det er meget, meget varmt kan man klare sig i tre dage uden væske. Hvis det er omkring 27 grader kan man klare sig en uges tid, og hvis det er lidt koldere, kan man klare sig i op til 10 dage uden væske, men så kan man heller ikke overleve meget længere," siger Finn Warburg, der er overlæge på Rigshospitalet, til nyhederne.tv2.dk.

Sår og brud øger væsketab

Der er tre ting, der især har indflydelse på væsketab: Temperaturen, hvor meget man rører sig, og om man har sår eller brud.

"Hvis man har sår eller brud eller bløder, så øget det belastningen på kroppen, og det øger væsketabet, fordi sår og lignende suger væske," siger Peter Leth, der er vicestatsobducent på Syddansk Universitet.

Kroppen kan desuden også selv kompensere for væsketab ved blandt andet at nedsætte urinproduktionen - ligesom kroppen trækker væske ind i blodbanen for at opretholde blodtrykket.

Temperaturen på Haiti er lige nu omkring 25-27 grader.

"Blå mærker, men ikke kvæstet"

Jens Tranum Kristensen opholdt sig under et bord i en luftlomme i ruinerne - det vil sige, at han var spærret inde, men han lå ikke fastklemt med kroppen.

Da han - under klapsalver - blev reddet ud, blev han straks spurgt, om han havde ondt i nakken, om han havde problemer med at trække vejret og om han havde ondt i ryggen. Jens Tranum Kristensen var åndsfrisk nok til at svare:

"Jeg har kun ondt i ryggen, fordi jeg har fået blå mærker. Jeg har blå mærker, men er ikke kvæstet," lød det fra den heldige dansker, mens han lå på båren.