Udland

FN-chef: Mirakel at finde dansker

"Et lille mirakel." Sådan beskriver FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, fundet af den danske FN-medarbejder, Jens Tranum Kristensen, der under klap-salver i går blev båret ud efter knap fem døgn fanget i ruinerne af en sam-menstyrtet FN-bygning i Haitis hoved-stad, Port-au-Prince.

Redningsarbejdere fortæller, at Jens Tranum havde været fanget inde i et område, hvor han har kunnet bevæge sig og derfor er i fin form omstændighederne taget i betragtning. Tranum selv ud-talte fra sin båre, at han kun havde fået blå mærker.

Ban Ki-moon har søndag været i Haiti, blandt andet for at give sin moralske støtte til de mange haitianere.

I er ikke alene

"Jeg er her for at sige, at vi er med jer. I er ikke alene. Det er en katastrofe, der minder om tsunamien," siger Ban Ki-moon med henvisning til den tsunami, der i 2004 ramte blandt andet Thailands kyst og kostede tusindvis af menneskeliv.

FN-chefens ord faldt på en pressekonference, efter at han havde fløjet over den haitianske hovedstad, der ligger i ruiner efter jordskælvet, som målte 7,0 på richterskalaen.

Frygter 70.000 døde

Haitis regering vurderer, at 70.000 personer ligger begravet under murbrokkerne. Samtidig har den erklæret, at landet er i undtagelsestilstand resten af januar.

Omkring 330 FN-medarbejdere er blandt de savnede, mens i omegnen af 40 døde FN-folk allerede er blevet fundet i organisationens sammenstyrtede bygning.