Udland

Dansker fanget fem dage under bord

Den danske FN-medarbejder Jens Tranum Kristensen, der blev reddet ud af ruinerne af FN's hovedkvarter i Port-au-Prince, lå fem dage fanget i en luftlomme under et bord. Det fortæller den amerikanske redningsleder Dennis Kean til TV 2's reporter på stedet.

"Vi kunne fortsat tale med ham, og hans humør blev bedre og bedre. Vi kunne give ham vand ved at bruge en lang pind og række det ned til ham," siger Dennis Kean, der var med, da danskeren blev trukket ud gennem det hul, holdet fik lavet i betonen.

Arbejdede sig ned fra femte sal

Det amerikanske redningshold fik en henvendelse fra nogen, der mente, at de havde hørt stemmer fra den sammenstyrtede bygning, og da de kom frem fandt Jens Tranum indespærret på tredje sal - rum 309. Dernæst begyndte redningsfolkene at arbejde sig ned fra femte sal.

Holdet sendte kameraer ind og kunne først ikke se nogen, men så lykkedes holdet at få kontakt til Jens Tranum, der kunne svare på deres spørgsmål. Efter fire timers grave arbejde kunne han så hentes ud i fri luft.

"Han er virkeligt heldig at have overlevet så længe, og vi er glade for at have hjulpet ham," siger Dennis Kean, der lagde mærke til, at det første Jens Tranum Kristensen spurgte til, da han var trukket op af hullet, var, hvordan hans FN-kolleger havde det

"Efter alt det, han har været igennem i de fem dage, er det flot som det første at spørge til sine kolleger," siger Dennis Kean.

Vilje og alder afgørende

Den erfarne redningsarbejder mener, at Jens Tranums vilje og alder har været afgørende for hans overlevelse i luftrummet under bordet. Han havde ingen adgang til vand i sin lomme under bordet.

Dennis Kean fortæller, at danskere har tydelige tegn på dehydrering, men ellers er i god stand.

Han vurderer, at overleveren snart vil kunne genforenes med venner og familie