Udland

Obama besøger "Christiansborg"

USA's præsident, Barack Obama, og hans hustru, Michelle, indleder i morgen deres tætpakkede program i forbindelse med deres besøg i Ghana med at spise morgenmad på Christiansborg - det tid-ligere slavefort, som danskerne byg-gede på Vestafrikas daværende Guldkyst i 1661. Slavefortet fungerer i dag som embedsbolig for Ghanas præsident, John Atta Mills.

Præsident Obamas besøg i Ghana giver ham rig lejlighed til at dvæle ved den slavehistorie, der er uløseligt knyt-tet til så mange af hans sorte landsmænd.

Hovedparten af USA's sorte befolkning er efterkommere af de afrikanere, der i slavetiden blev fragtet over Atlanten til plantagerne i den ny verden.

Ghana har flest slavefort i Afrika

Efter besøget på Christiansborg i hovedstaden Accra flyver præsidentparret 160 kilometer vestpå langs kysten til Cape Coast, hvor de gæster endnu et slavefort, Cape Coast Castle.

Ghana er det land i Afrika, der kan frembyde flest tidligere slaveforter: 22 i alt. Cape Coast Castle var et af de største.

Bliver taget imod af høvding Ghana, som er et land med stærke og dybtforankrede høvdingetraditioner, har lagt sig i selen for at give Obama-parret den bedst mulige velkomst.

Når den amerikanske præsident og hans hustru ankommer til Cape Coast, bliver de taget imod af regionens øverste høvding, Osabarimba Kwesi Atta II. Og på hans lokale høvdingedomicil vil Michelle Obama blive ophøjet til "Queen Mother", en traditionel og højt agtet titel i det vestafrikanske høvdingesystem.

Michelle Obama efterkommer af slaver

Præsident Obama er ikke selv efterkommer af afrikanske slaver. Han er søn af en kenyaner, der indvandrede til USA. Derimod er hustruen Michelles slaverødder veldokumenterede. Hendes tidligste amerikanske forfædre kan spores tilbage til en risplantage i Georgetown, South Carolina.

Dermed er det så godt som sikkert, at hendes forfædre kom fra Vestafrika. I 1700-tallet fandt plantageejerne i South Carolina ud af, at det var muligt at dyrke ris på de fugtige arealer, der lå ud til Atlanterhavet.

Risen var dog en vanskelig afgrøde, og ingen syntes at mestre dyrkningen bedre end de slaver, der blev importeret fra "riskysten" i Vestafrika - et område, der i dag dækkes af landet Sierra Leone.