Udland

Fakta om svineinfluenza

* Den svineinfluenza, der de seneste uger har hærget Mexico, kommer fra en muteret virus af typen H1N1. Den smitter mennesker og smitter fra menneske til menneske.

* Det er normalt sjældent, at svinesygdomme spredes til mennesker.

* Svineinfluenza kan ikke overføres til mennesker, når de spiser svinekød.

* En usædvanligt aggressiv influenzavirus af typen H1N1 var den spanske syge, der i årene 1918-20 kostede mindst 25 millioner livet over hele verden, nogle eksperter vurderer, at dødstallet var dobbelt så stort.

* I det 20. århundrede oplevede verden tre tilfælde af verdensomspændende influenzaepidemier. De to andre var: Den asiatiske influenza i 1957 og Hongkong-influenzaen i 1968. Det skønnes, at de førte til henholdsvis omkring en million og 700.000 dødsfald.

* Fugleinfluenzaen, der opstod i Hongkong i 1997, kostede adskillige dødsfald. Men da sygdommen ikke smitter fra menneske til menneske, udviklede influenzaen sig ikke til en global epidemi.

* Når sygdomme spreder sig over mange lande og verdensdele, bruges betegnelsen pandemier.

* På verdenssundhedsorganisationen WHO's skala er pandemien højeste trin på en skala med seks trin. I dag placerede WHO svineinfluenzaen på trin tre.

* Andre eksempler på pandemier: Pesten i middelalderen og aids.

* Ud over epidemier og pandemier bruger sagkundskaben en tredje betegnelse, endemier. Her er der tale om infektionssygdomme, som udvikler sig inden for et begrænset område - eksempelvis kolera, tyfus, tuberkulose og mæslinger.