Udland

Fogh: Vil aldrig krænke profeten

NATOs nye generalsekretær Anders Fogh Rasmussen talte i dag om Jyllands-Postens Muhammed-tegninger på et besøg i Istanbul. Fogh lagde vægt på, at han aldrig selv ville fornærme nogen, men han kom ikke med nogen direkte und-skyldning for tegningerne, som flere tyrkiske aviser havde berettet.

Tyrkiets ministerpræsident Erdogan klappede af talen, hvor Fogh blandt andet sagde: "Min holdning var klar. Før, under og efter tegningerne. Jeg fordømmer krænkelser af religiøse fø-lelser. Jeg respekterer islam," sagde Fogh i talen.

Formålet med konferencen er at skabe dialog mellem vesten og den muslimske verden.

Foghs tale indeholdt fire hovedpunkter:

1) Ytringsfrihed er nødvendig:

Fogh sagde, at man må fastholde ytringsfrihed som betingelsen for åben og ærlig dialog.

2) Respekt for religiøse følelser:

Fogh udtrykte sin egen personlige respekt for religioner og religiøse følelser og nødvendigheden af, at administrere ytringsfriheden med det i baghovedet.

3) Dialog med muslimer:

Fogh lovede at han som NATOs generalsekretær vil gøre sit yderste for at styrke dialogen med den muslimske verden og henviste indirekte til sin egne personlige erfaringer med netop det på baggrund af Muhammed-krisen.

4) Fogh ville aldrig tegne Muhammed:

Fogh gav på mødet udtryk for at han aldrig selv ville tegne eller fremstille profeten Muhammed på en nedsættende måde.